Dostupni linkovi

Turska: Novi napadi PKK, vlasti nastavljaju hapšenja


Dvojica policajaca ubijena su u petak u oružanom napadu militanata zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) u turskoj južnoj provinciji Adana.

Prema navodima turske agencije Anadolija, grupa militanata PKK napala je policijsku stanicu, a u sukobu sa policijom dvojica su poginula.

Četrnaest pripadnika turskih snaga sigurnosti ubijeno je u terorističkim napadima PKK i militantata Islamske države (ISIS) od napada u Suruču u kojem je 20. jula ubijeno 32 ljudi.

Turska je pojačala mjere sigurnosti nakon napada koje su prošle sedmice izvele ISIS i PKK i pokrenula vazdušne napade protiv militanata u Siriji i sjevernom Iraku.

NATO-a, kao i Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju ISIS i PKK terorističkim organizacijama.

Turske snage sigurnosti nastavile su antiterorističke akcije širom zemlje, te objavile da je, hapšenjem još 212 ljudi, zaključno sa četvrtkom broj zatvorenih pod sumnjom za teroritam dostigao 1.300.

Pretpostavlja se da većina uhapšenih pripadaju ISIS-u, PKK i krajnje lijevo orijentisanoj Revolucionarnoj narodnooslobodilačkoj partiji - Front (DHKP-C).

Ove sedmice zvaničnici u Washingtonu medijima su prenijeli da SAD i Turska rade na vojnim planovima eliminisanja militanata Islamske države iz dijelova sjeverne Sirije.

Oni su naveli da bi zona oslobođena od militanata ISIS-a osigurala veću stabilnost duž sirijsko-turske granice.

Prema sporazumu koji je, kako se navodi, finaliziran, militanti bi bili uklonjeni iz područja koje se proteže 109 kilometara zapadno do rijeke Eufrat, prenio je Washington Post.

XS
SM
MD
LG