Dostupni linkovi

Bombaški napad u Turskoj, najmanje 30 mrtvih


Turska: Napad u gradu Suruč
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Napad u gradu Suruč, 20. juli 2015., video: Reuters

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedjeljak da je 30 osoba poginulo, a oko 100 ranjeno od eksplozije bombe ispred zgrade centra za kulturu u turskom gradu Suruč, nedaleko od granice sa Sirijom, prenosi Reuters.

Sva ranjena lica su hospitalizovana, prenose agencije.

Očevici su rekli da se eksplozija desila kada se turska i kurdska omladina okupila u centru za kulturu uoči planiranog putovanja u obližnji sirijski grad Kobane, koji je pod kontrolom kurdskih boraca od kada su prošlog mjeseca iz grada potisnuti militanti organizacije "Islamska država".

Premijer Turske Ahmet Davutoğlu je izjavio da prve analize pokazuju da je bombaški napad u Suruču izveo militant "Islamske države".

"Turske je preduzela i nastaviće da provodi neophodne mjere u borbi protiv 'Islamske države'. Na granici sa Sirijom biće povećane bezbjednosne snage", naglasio je Davutoğlu.

Hürriyet Daily prenosi da je napad izvršila 18-ogodišnja djevojka, međutim, još nema zvanične potvrde.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan osudio je lica odgovorna za "teroristički napad".

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

"Teror ne poznaje religiju, zemlju ni rasu", rekao je Erdoğan medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom turske administracije na Kipru tokom posjete Nikoziji.

Turski lideri su rekli da ne planiraju nikakvu jednostranu vojnu akciju prema Siriji, ali su poručili da će učiniti sve što za odbranu turske granice.

"Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku Turskoj i osuđuje svaki teroristički akt", naveo je na svom Twitter nalogu Richard Moore, britanski ambasador.

Televizijski snimci pokazuju razbacana tijela ispod drveća ispred kulturnog centra.

"Turska i Kurdska mladost došla je u Suruč da bi zatim otišla u Kobane. Planirali su provesti nekoliko aktivnosti", rekao je Pervan Buldan, viši poslanik turske prokurske partije HDP.

Istovremeno, turski mediji spekulišu da bi broj poginulih mogao biti i veći, a sumnja se da je terorista u napadu koristio kasetnu bombu.

(Amaterski snimak napada u Suruču)


Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske je saopšteno da eksplozija predstavlja "teroristički napad".

"Pozivamo sve da se ujedine i ostanu mirni u svjetlu ovog terorističkog napada, čija je meta jedinstvo naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Eksplozija je izazvala požar oko kulturnog centra u Suruču u kojem su 43 osobe povrijeđene.

"Ubrzo poslije eksplozije u Suruču, bombaš samoubica je aktivirao eksplozivnu napravu kod kontrolnog punkta u blizini Kobanea pritom usmrtivši dva kurdska vojnika", rekao je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Suruč je prihvatio hiljade kurdskih izbjeglica iz Sirije koje su napustile Kobane nakon ofanzive militanata "Islamske države" u septembru.

XS
SM
MD
LG