Dostupni linkovi

Simboli ruske agresije dočekali posetioce Exita u Novom Sadu


Transparent sa porukom Evropskoj uniji da "ide kući", te da su Srbija i Rusija "naša unija", razvijen je na jednom od glavnih mostova u Novom Sadu 7. jula 2022, na dan početka muzičkog festivala Exit.
Transparent sa porukom Evropskoj uniji da "ide kući", te da su Srbija i Rusija "naša unija", razvijen je na jednom od glavnih mostova u Novom Sadu 7. jula 2022, na dan početka muzičkog festivala Exit.

Simboli ruske agresije na Ukrajinu i podrška Moskvi dočekali su posetioce Exita u Novom Sadu, koji su na ovaj muzički festival stigli iz brojnih zemalja Evrope i sveta.

Dan pošto su komunalne službe uoči otvaranja Exita 6. jula prekrečile slova "Z" u centru grada, na mostu koji vodi ka festivalskom prostoru razvijen je veliki transparent protiv Evropske unije, uz podršku savezu Srbije i Rusije.

Organizatori jednog od najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi osudili su podršku agresiji, a Exit je 7. jula uveče simbolično otvorio rusko-ukrajinski par, puštanjem belih golubica (simbol mira).

Šta kaže vlast u Novom Sadu?

Grad Novi Sad, gde je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije odgovorio na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom incidenata uoči otvaranja Exita.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je u tom gradu deo vladajuće koalicije, Aleksandar Marton pozdravio je to što su komunalne službe uklonile "Z" simbole sa fasada, ali i pozvao na kažnjavanje onih koji su ih ispisivali.

"Postoje kaznene odredbe za sve one koji na ovaj, ali i na druge načine ruže grad Novi Sad. Ono što je još bitnije od prekršajnih prijava je da se policija pozabavi sa time ko su pojedinci i organizacije koje ovo rade i sa kojim organizacijama iz inostranstva su ili nisu povezani", rekao je Marton za RSE.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kao ni bilo ko drugi iz lokalne vlasti nisu se do zaključenja ovog teksta izjasnili povodom ispisivanja poruka "Z" i isticanja transparenta podrške Rusiji na gradskom mostu. Na fotografiji Vučević (stoji), tokom sednice Gradske skupštine iz jula 2021.
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kao ni bilo ko drugi iz lokalne vlasti nisu se do zaključenja ovog teksta izjasnili povodom ispisivanja poruka "Z" i isticanja transparenta podrške Rusiji na gradskom mostu. Na fotografiji Vučević (stoji), tokom sednice Gradske skupštine iz jula 2021.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na pitanje RSE da li policija traga za počiniocima.

Gde su se pojavili simboli ruske agresije?

Slovo "Z", jedan simbola ruskih vojnih snaga u Ukrajini, bilo je 6. jula ispisano na fasadama u centru Novog Sada i mostu koji vodi ka Petrovaradinskoj tvrđavi, gde se održava Exit.

Nepoznati počinioci su na glavnoj trasi prilaza festivalu iscrtali belom farbom stubove, trotoar, i obližnje zgrade.

Slovo "Z" pojavilo se i na nasipu u blizini Mosta duga, i bilo je vidljivo sa svih prilaza festivalskom prostoru.

"Sasvim je jasno da pojedinci ne mogu da urade toliki posao. Bilo je ispisano na desetine, čak i stotine mesta i to je jasan signal da iza toga stoji dobra organizacija iz pojedinih ekstremno desnih krugova, verovatno navezanih na određene službe Ruske Federacije", rekao je portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Reporter RSE je, osim ispisanih simbola, video i nekoliko muškaraca koji se šetaju centralnim ulicama Novog Sada u majicama sa slovom "Z".

Iste majice nosili su i učesnici proruskih protesta, koje su u Beogradu i drugim mestima više puta od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, organizovale ekstremno desničarske organizacije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Srbija je među retkim državama u kojima su organizovani skupovi podrške Rusiji.

"Oni slovo Z često koriste kao oblik prikazivanja podrške Srbije Ruskoj Federaciji pred strancima i baš zato su verovatno i iskoristili Exit festival. U dobroj meri su u tome i uspeli", rekao je Aleksandar Marton.

Zvanični Beograd odbija da se priključi sankcijama EU protiv Rusije, iako je podržao nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama u kojima se osuđuje invazija.

Radikali razvili transparent protiv Evropske unije

Tek što su simboli ruske agresije uklonjeni, hiljade posetilaca Exita je na prilazu festivalskom prostoru 7. jula dočekao veliki transparent sa porukom "Evropska unijo idi kući, Srbija Rusija, to je naša unija".

Poruka je bila ispisana na engleskom jeziku, a autori su, kako su sami naveli u naknadnom saopštenju, članovi desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Predsednik Gradskog odbora SRS-a u Novom Sadu Đurađ Jakšić saopštio je da su transparent razvili u znak protesta zbog organizacije "Exita" i dodao da je u pitanju "politička i izrazito antisrpska manifestacija".

Exit je osnovan 2000. godine kao studentski pokret otpora prema vlasti tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Posle smene Miloševića, Exit se 2001. preselio na Petrovaradinsku tvrđavu na obali Dunava.

Danas je jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u Evropi, koji uz stranu, okuplja publiku i izvođače iz zemalja bivše Jugoslavije.

Šta kažu organizatori?

Novi Sad je u prvoj nedelji jula domaćin hiljadama turista.

Prema navodima organizatora, ove godine su došli iz skoro stotinu zemalja, a najviše ih je iz Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Mađarske i Turske.

"Exit će i ove godine tokom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke", poručili su organizatori u saopštenju 7. jula.

Oni su osudili simbole podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"EXIT od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste."

Ukrajinci i Rusi u Beogradu kuvaju za izbeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Organizatori su u saopštenju dodali da su od nadležnih institucija u Novom Sadu dobili uveravanja da će sporni grafiti biti prekrečeni, "što se tokom dana i desilo", a od policije da će "slični pokušaji biti sprečeni".

Aktivista građanske Omladinske studentske akcije iz Novog Sada Brajan Brković rekao je za RSE da će se poruka koja je poslata posetiocima Exita odraziti na imidž tog grada.

"Novi Sad je uvek bio bastion moderne ideje u Srbiji i ovakvim potezima je degradiran. Razmišljao sam i o tome kako će se osetiti Ukrajinci, kako će se osetiti Rusi koji su pobegli iz Rusije kada vide sve to. To je jedna stvar koja čini jako veliku štetu gradu i građanima", rekao je Brković.

Golubice mira na otvaranju festivala

Exit je 7. jula uveče po prvi put imao dve ceremonije otvaranja.

Uz tradicionalni vatromet na glavnoj bini, mladi rusko-ukrajinski par, Marija i Ilija, su nakon poljupca pustili 22 bele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira i jedinstva simbolično otvorili festival.

Poljubac rusko-ukrajinskog para na bini festivala, Novi Sad, 7. jul 2022.
Poljubac rusko-ukrajinskog para na bini festivala, Novi Sad, 7. jul 2022.

Ispod nekadašnjeg železničkog mosta na Dunavu otkrivena je i art instalacija "Yellow submarine", umetnika iz Graca Igora Fridriha Petkovića.

On je stubove mosta transformisao u podmornicu iz istoimenog strip-filma Beatlesa u znak mira.

"Umetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih 'EXIT' generacija za mirom u Ukrajini", saopštili su organizatori.

Na ovogodišnjem festivalu trebalo je da nastupi i ukrajinski bend Kalush Orchestra, pobednici na Evroviziji 2022, ali su organizatori početkom jula saopštili da je koncert, zbog "nepredviđenih okolnosti" otkazan.

U saopštenju se ne precizira zbog čega ih publika u Novom Sadu neće videti.
Dodaje se da će krajem avgusta biti gosti u Crnoj Gori, na Sea Dance festivalu koji organizuje Exit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG