Dostupni linkovi

Ukrajina pobednik pesme Evrovizije


Pobednički ukrajinski bend "Kalush Orchestra" na bini posle pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Torinu, Italija, 14. maj 2022.
Pobednički ukrajinski bend "Kalush Orchestra" na bini posle pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Torinu, Italija, 14. maj 2022.

Ukrajinski bend "Kaluš orkestar" pobijedio je na takmičenju za pjesmu Eurovizije u ranim jutarnjim satima u nedjelju, jasno pokazujući podršku publike ratom razorenoj naciji.

Šestočlani bend koji miješa tradicionalne narodne melodije i suvremeni hip hop u svrsishodnoj odbrani ukrajinske kulture bio je favorit među 25 bendova i izvođača koji su se takmičili u velikom finalu.

Javno glasanje svake zemlje bilo je presudno za pobjedu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je čestitajući pobedu na Telegramu da će Ukrajina dati sve od sebe da domaćin takmičenja sledeće godine bude lučki grad Mariupolj koji je skoro u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

Zelenski je na Facebook-u po objavljivanju pobede napisao "pobednički akord" Ukrajine "u borbi sa neprijateljem nije daleko".

"Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu! Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji", napisao je pored ostalog Zelenski.

Frontmen benda Oleg Psiuk iskoristio je ogromnu publiku širom svijeta da uputi strastvenu molbu za oslobađanje boraca koji su još uvijek zarobljeni ispod velike čeličane u južnom lučkom gradu Mariupolju nakon nastupa šestočlanog benda.

"Molim vas sve, pomozite Ukrajini, Mariupolju. Pomozite Azovstalu, odmah", rekao je frontmen benda Psiuk publici od oko 7.500 ljudi koji su pratili manifestaciju uživo u Torinu, od kojih su mnogi priredili ovacije, i milionskoj publici putem TV-prijenosa.

Molba da se oslobode preostali ukrajinski borci zarobljeni ispod fabrike Azovstal poslužila je kao tmuran podsjetnik da se izuzetno popularno i ponekad blistavo takmičenje za pjesmu Eurovizije odigralo u pozadini rata, piše AP.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kaluš orkestar bio je među 25 bendova koji su nastupili na finalnom takmičenju za Pjesmu Eurovizije pred živom publikom u industrijskom sjevernom gradu Torinu, dok su ih milioni pratili na televiziji ili putem streaminga širom sveta.

Rusija je isključena ove godine nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara, potez za koji su organizatori rekli da je imao za cilj da zadrži politiku podalje od takmičenja koje promovira različitost i prijateljstvo među narodima.

Ukrajinska pjesma "Stefania" napisana je kao počast majci frontmena, ali se od rata transformirala u himnu opkoljene nacije, jer tekstovi dobivaju novo značenje.

"Uvijek ću pronaći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni", napisao je frontmen Kaluš orkestra.

Pjesmom podižu moral u ukrajinskim skloništima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Šestočlani, isključivo muški bend, dobio je specijalnu dozvolu da napusti zemlju kako bi predstavljao Ukrajinu i ukrajinsku kulturu na muzičkom takmičenju. Jedan od prvobitnih članova ostao je da se bori, a ostali planiraju da se vrate čim se takmičenje završi.

Pobeda Ukrajine na pesmi Evrovizije pokazuje "ogromnu podršku javnosti" za zemlju koju je napala Rusija, ocenio je 15. maja zamenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

"Juče smo videli ogromnu podršku javnosti u celoj Evropi. Naravno pesma je bila fantastična, ona jeste fantastična", rekao je on uoči drugog dana neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Berlinu.

On je dodao da su Rusi "pokrenuli najbrutalniji i najciničniji rat" od Drugog svetskog rata.

Srbija osvojila peto mesto

Navijači iz Španije, Britanije i drugih zemalja koji su ulazili na stadion PalaOlimpico iz cijele Europe navijali su za pobjedu svoje zemlje.

Velika Britanija i pevač Sam Ryder sa pesmom Spaceman osvojio je drugo mesto, dok je energična numera i nastup Chanel iz Španije zauzeo treće mesto.

Četvrto mesto pripalo je Šveđanki Corneliji Jakobs i baladi "Hold Me Closer".

Veliku pažnju izazvala je i predstavnica Srbije Konstrakta s pjesmom "In corpore sano", koja je zauzela peto mjesto u finalu takmičenja.

Uoči finala, Konstrakti je uručeno priznanje "Marsel Bezanson" za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju u Italiji.

Domaćin događaja bila je Italija nakon što je lokalni rock bend Maneskin pobijedio prošle godine u Rotterdamu.

Dvadeset bendova izabrano je u dva polufinala ove sedmice, a takmičili su se s Velikom petorkom Italije, Britanije, Francuske, Njemačke i Španije, koji imaju stalne pozicije zahvaljujući financijskoj podršci takmičenja.

XS
SM
MD
LG