Dostupni linkovi

Poruka protesta zbog izbornih rezultata: 'Nećemo diktaturu'


Protest u Beogradu zbog izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Protest u Beogradu zbog izbornih rezultata

Građani u više gradova Srbije okupili su se u utorak na takozvanom „Protestu protiv diktature“. Demonstranti okupljeni posredstvom društvenih mreža, među kojima je dominirala mlađa populacija, pobunili su se protiv, kako kažu, nefer predsedničkih izbora, ali i opšteg lošeg stanja u društvu.

Protest u Beogradu

Uz pištaljke i bubnjeve, te skandiranja „Vučiću lopove, pokrao si izbore“, više hiljada većinom mladih ljudi – studenata i srednjoškolaca – prošetalo je u utorak centralnim ulicama Beograda na protestu protiv, kako kažu, diktature jednog čoveka.

Bez stranačkih obeležja i sa porukama na transparentima poput „Hoćemo drugi krug“, „Dole diktatura“, „Puk'o je“ i „Glasove iz groba nije imao ni Sloba“, okupljeni su poručili da se ne mire sa rezultatima nedavno održanih predsedničkih izbora, na kojima je ubedljivu pobedu u prvom krugu ostvario dosadašnji premijer i šef Srpske naprede stranke Aleksandar Vučić.


„Trenutno očekujem samo drugi krug. Ja i dalje stojim iza toga da je on pokrao izbore“, kaže za RSE osamnaestogodišnja Mina Nenadić, učesnica protesta.

S druge strane, 27-godišnji student Aleksa Krainović, koji se takođe priključio protestima, ne veruje da ulične šetnje mogu da promene vlast, ali smatra da demonstracije imaju poentu:

„Moramo biti realni, to je nemoguće. Na neki kvazilegitimni i kvazilegalni način je on došao do vlasti, ali mi očekujemo da samo uplašimo vlast, da ona ne preduzima neke diktatorske poteze, neke poteze apsolutizma, pa donekle i šovinizma.“

Građani su se drugi dan zaredom okupili po pozivu Fejsbuk grupe "Protest protiv diktature". Kao ni prethodnog dana pred medije nije izašao niko od organizatora protesta. Demonstranti su se okupili ispred Narodne skupštine, a potom su pošli u šetnju preko Trga Republike, Makedonske, Svetogorske, Takovske, Ulice kneza Miloša, Nemanjine i Slavije, pa nazad ka zgradi parlamenta.

Skup je prošao bez incidenata, a uočljivo je bilo odsustvo snaga policije. Pred sam kraj protesta tenzije su na kratko skočile kada je masa prišla blizu ulaza u parlament, nakon čega je policija napravila kordon, no napetost je brzo splasnula.

Osim studenata i srednjoškolaca, u povorci se našao i jedan osamdesetogodišnji penzioner koji je, kako kaže, učestvovao na svim prethodnim velikim protestima. Ime nije hteo da otkrije:

„Ovde sam jer podržavam mlade“, kaže nam. „Ne znam da li će se nešto promeniti, ali treba pokušati. Ovaj sistem nema budućnosti za mlade“, dodaje.

Podsetimo, prvi protest protiv diktature održan je u Beogradu 3. aprila, dan nakon što je na predsedničkim izborima izabran Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik zemlje rekao je komentarišući proteste da je Srbija demokratska zemlja i da su protesti zbog izbornih rezultata u redu, sve dok su mirni.

"Nadam se da se sada neće videti neodgovornost nekih političara koji su ranije pozivali na nasilje", rekao je Vučić.

Student Filozofskog fakulteta Aleksandar Lukić kaže da ovaj protest nema veze ni sa jednom političkom opcijom:

„Mi smo ovde predstavnici slobode i nećemo diktaturu. Hoćemo da živimo slobodno. Kad sam dolazio ovde, jedan dečko je već rekao kako je uzeo papire i kako ide iz ove zemlje. E zato smo mi ovde. Nećemo da idemo odavde. Hoćemo da se volimo i imamo pravo na to“, kaže Aleksandar i pre nego što će produžiti u protestnu šetnju citira poznati stih benda Ekatarina Velika – „Ovo je zemlja za nas“.

Okupljeni najavljuju novo okupljanje za sredu.

Osim u Beogradu, fejsbuk protesti održani su u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Boru, Kragujevcu i još nekoliko gradova Srbije.

Novosađani na ulicama

Na protestu u Novom Sadu okupilo se više hiljada demonstranata, mahom mladih. Oni su nosili parole "Puk'o si Vučiću", "Protiv sistema", "Stop nepotizmu".

Organizator novosadskog protesta, kako se takođe može videti na društvenoj mreži Fejsbuk, je tamošnji Studentski pokret, dok se, kada je reč o ostalim gradovima ta informacija ne navodi precizno.

Katarina Antonić iz Studentskog pokreta Novi Sad kaže da su pozvali mlade i sve one koji su nezadovoljni izbornim rezultatima i načinom kako su oni sprovedeni.

„Želimo da okupimo sve ljude, bili oni glasači ili apstinenti i da poručimo onima koji su na vlasti ili žele da dođu na vlast da je nama i te kako jasno pod kakvim se uslovima održavaju izbori u Srbiji i da je sve postalo jako besmisleno ne samo sada već godinama unazad“, rekla je Katarina Antonić.

Među onima koji su se odazvali ovom pozivu na društvenim mrežama je i studentkinja Lea. Ona je istakla da očekuje da mladi preuzmu odgovornost za svoju budućnost.

„Očekujem da se probudi volja u narodu u smislu da postoji biračko telo, odnosno mladi koji nisu apstinenti i koji će kroz institucije rešiti ovaj problem koji imamo“, rekla nam je Lea.

Više hiljada učesnika je prošetalo starim jezgrom grada, od samog univerzitetskog kampusa do centra, a šetnja je protekla bez incidenata i uz minimalno prisustvo policije.

Oko 20 časova demonstranti su seli su na asfalt i time praktično blokirali jedan od najznačajnijih putnih pravaca u samom centru grada. Demonstranti su tokom šetnje zastali i u blizini Radio Televizije Vojvodine gde su tražili da javni servis prenosi protest uživo, javio je reporter RSE.

Protest u Nišu

I na centralnim ulicama Niša se oko 18 časova okupilo nekoliko hiljada ljudi.

„Drugog aprila je u našoj državi izveden eksperiment da se vidi kakvo smo društvo. Mi smo izašli ovde da bismo pokazali da naše društvo nije onakvo kakvim se pokazalo na izborima. Mi smo nezadovoljni građani ove države koji ne žele da pruže podršku našem novom predsedniku“, rekla je sa govornice jedna od učesnica protesta.

Prethodno je, u utorak popodne, više od hiljadu učenika srednjih škola i studenata protestovalo u centru Čačka. Oni su kroz grad nosili transparente na kojima je pisalo "Stop diktaturi", "Preuzmi odgovornost, a ne sendvič", "Sloboda medija", "Vučić nije moj predsednik".

Proteste su ranije podržali neki od opozicionih kandidata koji su učestvovali na predsedničkim izborima: Saša Janković, Luka Maksimović, alias Luka Preletačević Beli, Saša Radulović, Boško Obradović.

Kako je sve počelo

Na beogradskom protestu na kome se u ponedeljak ispred zgrade parlamenta u Beogradu okupilo više hiljada učesnika nije bilo vidljivih stranačkih obeležja, niti zvaničnih obraćanja.

Nakon šetnje gradskim ulicama pored zgrada „Politike“, Radio-televizije Srbije, Vlade, i sedišta Republičke izborne komisije, vratili su se do parlamenta.

Deo okupljenih je u više navrata gađao jajima Skupštinu i Vladu Srbije i pokušao da priđe stepenicama zgrade, ali policija koja je imala i opremu za razbijanje demonstracija nije reagovala.

Taj incident Siniša Šikman - nekadašnji član pokreta „Otpor“, simbola protesta protiv Slobodana Miloševića, vidi kao mrlju koja bi mogla u drugi plan da gurne svrhu ovog bunta. Pogotovo što su se, primećuje Šikman, provladini tabloidi, već fokusirali isključivo na taj detalj.

„Onaj ko vodi te proteste mora razmišljati da zaštiti ne samo učesnike svog protesta nego i imovinu i druge ljude koji se tuda kreću i da od bilo kakvih incidenata osigura protest sam po sebi. Naravno ima tu i odgovornosti policije, ali dobar organizator ima i komunikaciju sa policijom i sve to može da drži pod kontrolom. Problem sa ovim protestima je što nije jasno vidljiv organizator i što sve izgleda vrlo spontano, a to nosi opasnost da bude zloupotrebljeno od onih koji znaju šta hoće da urade“, smatra Šikman.

Upravo ovaj događaj, kaže on, pokazao je punu moć društvenih mreža u pokretanju događaja koji mogu doprineti nekoj konkretnoj promeni.

„Društvene mreže su sredstvo i ako se koriste kao telefon, zaista mogu biti sredstvo organizovanja. Na kraju krajeva, mladi su uvek na društvenim mrežama i njihovo korišćenje je apsolutno legitimno. Svaku vrstu protesta koja pokušava da promeni stvari na bolje apsolutno podržavam i nadam se da će organizatori uvideti da sama njihova spontanost ili neorganizovanost može doprineti tome da ne dođu do ciljeva koje su oni hteli.... Već da druge grupe iskoriste njihov protest“, zaključuje Siniša Šikman.

Osim u Beogradu, protesti su u ponedeljak održani u Novom Sadu i Nišu gde se okupilo nekoliko stotina mladih ljudi.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG