Dostupni linkovi

Nove blokade Samoopredeljenja na Kosovu


FOTOGALERIJA: Protest Samoopredeljenja u Podujevu 14. januara (foto: Amra Zejneli)

Amra Zejneli

Pokret Samoopredeljenje je najavio novu akciju protiv, kako kažu, neprovođenja recipročnih mera Vlade Kosova sa Srbijom.

Iz ovog pokreta su kazali da neće odustati od namera za provođenjem ovih mera, a rukovodioci najavljuju da će se sledeća akcija održati 22. januara.

“S ciljem koji smo imali i tokom prve akcije, u odbrani odluke Skupštine Kosova, najavili smo da će se 22. januara održati sledeća akcija na Merdaru i prelazu Bela Zemlja. Takođe, najavili smo da ukoliko Vlada Kosova ove nedelje otpočne sa provođenjem potpunog reciprociteta sa Srbijom, nećemo održati proteste”, kazao je Shpend Ahmeti, jedan od predstavnika Samoopredeljenje.

Nekoliko stotina građana u subotu su se uputili ka graničnim prelazima Merdare i Bela Zemlja, u cilju, kako su rekli, sprečavanja ulaska vozila sa srbijanskim registarskim tablicama na Kosovu koja uvoze robu.

Policija Kosova je demonstrantima kod Podujeva, pet kilometara od Merdara, zaprečila put a potom intervenisala suzavcima i vodenim topovima pošto su odbili da se sklone sa puta. Policija je intervenisala i na prelazu Bela Zemlja.

Tokom sukoba policije i protestanata ranjeno je nekoliko desetina ljudi, pritvoreno više od 140 osoba, od kojih se 15 i dalje nalazi u pritvoru.

Verbalni sukob policije i pripadnika pokreta Samoopredeljenje usledio je nakon intervencije.

Dok Policija Kosova tvrdi da je tokom rasterivanja protestanata upotrebila proporcionalne mere, članovi Samoopredeljenja ističu da je upotrebljena prekomerna sila.

“Mislim da je to bilo sve sem jedne intervencije na nivou. Smatramo da je sila bila prekomerno upotrebljena i da je korištena brutalnost koja liči samo jednoj policijskoj državi”, kazao je Ahmeti, koga je inače policija tokom sukoba pritvorila.

Portparol policije, Baki Kelani odbacio je takve optužbe.

“Policija ni na koji način nije upotrebila preterano nasilje i to ni jedna osoba nije pretrpela. Policija Kosova je upotrebila proporcionalnu, opravdavajuću i neophodnu snagu kako bi situaciju stavila pod kontrolu”, kazao je Kelani.

Kelani je dodao da je situacija na dva prelaza sada normalizovana i da su putevi prohodni za saobraćaj.

Sa druge strane, više od 20 kosovskih organizacija civilnog društva oštro su osudile “brutalno nasilje naređeno od strane Vlade Kosova a koje je sprovela policija nad građanima tokom protesta”. U zajedničkom saopštenju organizacija, među kojima su Institut za politička istraživanja KIPRED, Pokret FOL, Inicijativa mladih za ljudska prava, Klub za vanjsku politiku, Community building Mitrovica i mnoge druge, navodi se da one “izražavaju bunt protiv stavova međunarodne zajednice, koja je putem svojih izjava legitimisala nasilje Vlade Kosova nad građanima”.

U cilju suprostavljenja brutalnosti i nasilja nad građanima Kosova, organizacije civilnog društva održaće protest u ponedeljak ispred Vlade Kosova.
XS
SM
MD
LG