Dostupni linkovi

Nove mjere i veći broj punktova za vakcinaciju u Federaciji BiH


U Vladi Federacije BiH održan je sastanak o epidemiološkoj situaciji u FBiH kojem su prisustvovali predstavnici entitetske Vlade i Zavoda za javno zdravstvo, te kantonalni premijeri i ministri zdravstva, Sarajevo, 15. novembar
U Vladi Federacije BiH održan je sastanak o epidemiološkoj situaciji u FBiH kojem su prisustvovali predstavnici entitetske Vlade i Zavoda za javno zdravstvo, te kantonalni premijeri i ministri zdravstva, Sarajevo, 15. novembar

Punktovi za vakcinaciju u domovima zdravlja od 16. novembra će otvoreni najmanje tri puta nedjeljno do 20 sati, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je održan sastanak o epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu.

Sastanak je održan na inicijativu Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, a prisustvovali su predstavnici Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i kantonalni premijeri i ministri zdravstva.

Konstatovano je da u FBiH situacija nije zadovoljavajuća, te je postignut konsenzus da se donesu nove mjere.

Čerkez je istakao da je važno otvoriti punktove za vakcinaciju na mjestima javnih okupljanja makar jednom do dva puta nedjeljno, te da se mora više pažnje obratiti na ruralna mjesta.

“Već sutra počinjemo sa prvim novim mjerama, odnosno pojačaćemo mjere koje smo do sada imali kada govorimo o imunizaciji...Punktovi u domovima zdravlja moraju biti otvoreni najmanje tri puta tjedno do 20 sati. Mobilni timovi i planovi se moraju napraviti za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, fabrika, gdje imamo više od 30 zaposlenih”, naglasio je Čerkez.

Takođe, donosena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge evropske i susjedne zemlje što znači pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”.

“Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenuće koncem decembra. Dotle će se ostale pretpostavke završiti. To je jedan važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne ustanove, zdravstvene ustanove, zatim vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolovani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava”, rekao je Čerkez.

Na sastanku je razgovarano i o uvođenju QR koda odnosno stvaranju svih preduslova da se QR kod uvede.

“Očekujemo da će se to završiti do kraja godine i početkom naredne. U tom smislu očekujemo podršku Ministarstva civilnih poslova s obzirom da je jedno tijelo koje se priznaje na međunarodnom planu, a oni koji izdaju te potvrde...mogu ih i kantoni izdavati”, dodao je Čerkez.

Govoreći o COVID pasošima kaže da se počinje realizovati prvi preduslov da svi kantoni izrade svoje elektronske baze podataka. Do sada je to učinilo četiri do pet kantona. Očekuje se da i drugi to urade.

Druga tema sastanka bila je stopa vakcinacije koja je i dalje izuzetno niska u Federaciji BiH.

“Činjenica da je skoro 90 odsto neprocijepljenih u bolnicama govori o značaju cijepljenja i potrebi jednog proaktivnog pristupa na lokalnoj razini”, rekla je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.

Fajzer najavljuje pilulu koja smanjuje šanse za teži oblik COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić potvrdio je da u Federaciji ima sasvim dovoljno vakcina svih vrsta.

“Moraćemo uvoditi mjere kojima ćemo stimulirati ljude na cijepljenje. U ovoj fazi pogoršane pandemije četvrtog vala, kada na nivou Federacije imamo značajan broj ljudi koji umiru od COVID, moramo voditi računa o higijeni, fizičkoj distanci, ali do Nove godine ćemo morati puno više poduzeti”, poručio je Skočibušić.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH u prethodna 24 časa prijavljeno je ukupno 269 uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2, a prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva.

U cijeloj BiH, u protekla 24 časa od posljedica zaraze korona virusom preminula je 41 osoba, a potvrđeno je 348 novih slučajeva.

XS
SM
MD
LG