Dostupni linkovi

Nove institucije Kosova čekaju izbor predsednika Skupštine


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Izbor predsednika Skupštine Kosova je ključ u prevazilaženju političkog grča kako bi se formirale nove institucije Kosova. Odluka Ustavnog suda kojim se poništio izbor Ise Mustafe, kandidata za predsednika Skupštine opozicionog bloka LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo), nije doprinela konačnom rešavanju ovog pitanja.

Pozivajući se na presudu Ustavnog suda, Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija veruje da samo njoj pripada pravo da kandiduje predsednika Skupštine Kosova. Iako je analizama predstavljeno da PDK, koja broji 37 poslanika, nema potrebne glasove za izbor predsednika, za šta treba 61 glas, bivši šef parlamentarne grupe ove partije, Adem Grabovci, ubedjen je da će se predsednik Skupštine izabrati na osnovu kandidature PDK-a.

“Sud je doneo odluku i ta odluka je neosporavajuća i obavezna za sve, bez obzira svidelo se to nekome ili ne. Mi verujemo da će poslanici i političke partije delovati u skladu sa ovom odlukom i, iznad svega, u skladu sa interesima gradjana Kosova, jer smo ionako izgubili dosta vremena, nanoseći štete našim institucijama i našoj državi”, kaže Grabovci za RSE.

Osim PDK-a, koja je na osnovu odluke Ustavnog suda dobila pravo da kandiduje predsednika Skupštine, takve pretenzije ima opozicioni blok, navodeći da imaju dovoljan broj glasova za izbor predsednika Skupštine. Oni najpre čekaju da PDK otkaže prilikom izbora, a da potom to pravo preuzme opozicija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, inače kandidat opozicije za premijera, kaže da će LDK-AAK-Nisma sa 47 poslanika, ponovo kandidovati Isu Mustafa.

“Po nama, neuspeh izbora predsednika Skupštine od partije koja je dobila pravo da kandiduje svog kandidata, doprineće tome da to pravo preuzme sam parlament i poslanici u parlamentu. Mi imamo načina i imamo kandidata Isu Mustafa, a imamo i glasove”, kaže Haradinaj za RSE.

On je danas nakon sastanka sa svojom koalicijom rekao da ukoliko sednicu ne sazove Flora Brovina iz PDK-a, kao najstarija poslanica, onda će sednicu sazvati opozicija.

Odredjenu ulogu u izboru predsednika Skupštine igraće i pokret Samoopredeljenje koji u Skupštini ima 16 poslanika, ali i poslanici iz redova manjina, kojih je ukupno 20.

Samoopredeljenje se jasno izjasnilo da ni u kojem slučaju neće glasati kandidata PDK-a, a manjine navode da će glasati za onog koji osigura većinu za formiranje novih institucija i nove vlade.

Sekretar Samoopredeljenja, Dardan Molliqaj, očekuje da će se pre konstitutivne sednice postići politički sporazum sa koalicijom LDK-AAK-Nisma.

Bez jednog takvog sporazuma, Samoopredeljenje će ostati u opoziciji.

“Ne mislim da se sada radi o proceduri, već nedostaje politički sporazum izmedju bloka i Samoopredeljenja koja će pojasniti i javnosti i PDK-u da se većina Parlamenta Kosova opredelila tome da neće biti pregovora sa PDK-om, a to PDK treba da ceni i ispoštuje odluku većine”, kazao je Molliqaj za RSE.

Prva konstitutivna sednica Skupštine Kosova održana je 17. jula, međutim, nakon potvrde mandata poslanicima i polaganje zakletve, sednica je prkinuta kada je na dnevni red stigao izbor predsednika Skupštine. Flora Brovina, kao predsedavajuća, tada je prekinula sednicu, i PDK je napustio salu. Medjutim, ostatak poslanika, njih 83, vratilo se u sali i druga najstarija poslanica je stavila na glasanje kandidata opozicionog bloka za predsednika Skpštine.

Ustavni sud je na zahtev PDK-a izbor Ise Mustafe poništio, i to pitanje je ponovo vraćeno u Skupštini. Sada ostaje da se zakaže datum nastavka konstitutivne sednice na kojoj će se izabrati predsednik i pet podpredsednika Skupštine.

XS
SM
MD
LG