Dostupni linkovi

Da li će Kosovo u nove prevremene izbore?


Da li će Kosovo ponovo u prevremene izbore zavisiće od interpretacije Ustavnog suda.

Postignuti sporazum tri politička subjekata, LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), koji je ostavio po strani pobedničku Demokratsku partiju Kosova Hashima Thacija, po svemu sudeći, nateraće predsednicu zemlje Atifetu Jahjaga da od Ustavnog suda zatraži interpretaciju.

Iz Thacijeve stranke, PDK, tvrde da samo pobednička partija ima mandat za formiranje vlade, dok opozicija navodi da oni koji imaju većinu u Skupštini, mogu formiratu vladu.

Nakon objave konačnih izbornih rezultata i konstituisanja Skupštine, ove tri stranke planiraju da predsednici predlože ime novog mandatara lade Kosova, a to je Ramush Haradinaj.

U tom slučaju, očekuje se da će predsednica, pre imenovanja mandatara Vlade, zatraži interpretaciju Ustava. Od toga će zavisiti da li opozicija ima ustavno pravo da formira Vladu ili ne.

Ali pre svega toga, najpre predstoji sertifikacija konačnih izbornih rezultata. Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi kazao je da se u Centru za prebrojavanje i rezultate neprestano radi, te veruje da će se veoma brzo početi i sa odbrojavanjem uslovnih glasova, glasova koji su pristigli putem pošte i glasova lica sa posebnim potrebama.

“Nakon izbrojavanja svih ovih glasova CIK će saopštiti konačne rezultate. Nakon objavljivanja tih rezultata politički subjekti i kandidati mogu podneti žalbu na rezultat, ukoliko je imaju, određenim institucijama. CIK onda čeka na odluku tih institucija i onda nastavlja dalje sa procedurom”, kazao je Elezi.

Iz CIK-a je u međuvremenu saopšteno da u utorak počnje izbrojavanje preostalih glasova.

Na osnovu procedura, nakon sertifikacije rezultata i isteka roka od pet dana za žalbe, unutar mesec dana predviđeno je da se konstituiše Skupština Kosova.

Prvu sednicu saziva predsednica Atifete Jahjaga, u konsultaciji sa parlamentarnim partijama.

Ali, kako stvari trenutno stoje, situacija može da se iskomplikuje već na toj prvoj sednici prilikom odabira predsednika Skupštine.

Demokratska partija Kosova smatra da, po Ustavu, i to mesto pripada njima, a s druge strane, opozicija ima svog kandidata za to mesto - lidera LDK-a Isu Mustafu.

Tako da je moguće da se i za ovo pitanje traži interpretacija Ustavnog suda, a na osnovu toga znaće se da li će se ponovo na Kosovu održati izbori.
XS
SM
MD
LG