Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sve dinamičnije oko formiranja nove većine


Hrvatski sabor

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nastavlja razgovore sa drugim strankama oko formiranja nove saborske većine, kako bi mogli potvrditi četiri nova ministra i sve vratiti "u normalu".

Oporbena Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) oporavlja se od maratonske sjednice predsjedništva na kojoj su sinoć rekli "ne" HDZ-ovoj bračnoj ponudi, koja je navodno bila garnirana bogatom ponudom funkcija i pogodnosti. Međutim, danas su potvrdili staro političko pravilo – nikad ne reci nikad.

"Odluka Središnjeg odbora kao najvišeg tijela između dva sabora stranke može na neki način utjecati i na tijek daljih razgovora i tako dalje i onoga što je bilo na predsjedništvu stranke. Ne mogu ovoga trenutka kazati hoće li doći do toga i ne mogu komentirati hoće li to uopće biti tema", kazao je zastupnik HNS-a Milorad Batinić o sjednici njihovog Središnjeg odbora danas poslijepodne.

Njegov kolega Goran Beus Richembergh, pak, ne vjeruje da će se o tome uopće raspravljati.

I dok će narodnjaci dati sami sebi još jednu šansu, formiranje parlamentarne većine podsjeća na vožnju gradskim autobusom. Svako malo netko uđe, a netko iziđe. Manjine bi, čini se, izišle.

"Pa vidite kako se razvijaju stvari. Ja mislim da su mogući samo izbori, a – ako trebaju biti izbori – što prije to bolje. Sve drugo bi bila jedna agonija", rekao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Furio Radin
Furio Radin

Sabor je danas nastavio s radom i na aktualnom prijepodnevu je oporba prozvala HDZ da nema većinu, i da je vrijeme da se raspusti Sabor i raspišu prijevremeni izbori.

Iako ankete i rezultati upravo završenih lokalnih izbora govore da bi HDZ na njima bio favorit, HDZ se na izbore još nije odlučio.

Socijaldemokratski zastupnik Gordan Maras prozvao je premijera Andreja Plenkovića da ne raspisuje izbore jer se boji da bi mu neka nova desna opcija predvođena bivšim ministrom Zlatkom Hasanbegovićem odnijela birače i mjesta u parlamentu.

"Vi ste ti koji se najviše bojite izbora! Bojite se da će Haso (Zlatko Hasanbegović) imati deset zastupnika, a ne tri kao sada. Toga je vas strah, gospodine Plenkoviću. Vi pogledajte istini u oči. Mi nećemo dobiti manje glasova, to vas ja uvjeravam. A vi ćete sigurno dobiti. Dva puta ste srušili vladu HDZ-a. Zašto bi hrvatski građani po treći puta dali mogućnost HDZ-u da ne napravi ništa?!?", kazao je Maras.

Plenković nije ostao dužan socijaldemokratima.

"Vi ste kao stranka slabi da slabiji ne možete biti! Ako odemo na izbore, biti ćete toliko slabi da će vam biti žao što ste izgubili mandate koje imate kao rezultat izbora od 11. rujna. To narod mora znati – SDP će nakon idućih izbora biti najslabiji barem u ovom tisućljeću. To jako dobro znate. I kada onako iskreno pogledate – kome je od vas u vašem klubu zastupnika u interesu ići na izbore, pa date iskren odgovor – nisam siguran da biste ga stavili na vaš facebook", rekao je predsjednik Vlade Hrvatske.

Maras je, naime, među svim saborskim zastupnicima svih političkih opcija onaj sa najvećom produkcijom na svojoj facebook stranici.

Politički analitičar Žarko Puhovski za RSE procjenjuje da će Plenković naći neko kratkoročno provizorno rješenje, ali da Hrvatska neće izbjeći skore parlamentarne izbore, a nakon toga vladu velike koalicije desnog i lijevog centra.

"Mislim da će biti tako da će premijer Plenković dobiti većinu za potvrđivanje svoja četiri ministra. Nekakvu sitnu većinu, ali će je dobiti. Ali to će biti toliko dvojbeno da će ga motivirati na izbore. Nadam se da neće napraviti glupost da ide na izbore u srpnju, nego da će ići na izbore 10. rujna. A nakon izbora po mom sudu dolazi velika koalicija, jer će ojačati desnica, Most i Živi zid i onda ne ostaje ništa drugo nego velika koalicija", zaključuje Puhovski.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG