Dostupni linkovi

Hrvatska: Nakon lokalnih izbora, opet na dnevnom redu formiranje većine


Većina analitičara se slaže da su birači većinom rekli kako ne žele prevelike promjene
Većina analitičara se slaže da su birači većinom rekli kako ne žele prevelike promjene

Većina analitičara ocjenjuje da su rezultati lokalnih izbora očekivani. HDZ je s pravom proglasio pobjedu, dok su oporbeni socijaldemokrati, narodnjaci i Most gubitnici, svatko iz svojih razloga. Izbori su gotovi, i stranke se mogu vratiti razgovorima o formiranju nove parlamentarne većine ili zazivanju prijevremenih izbora.

Dok HDZ ima razloga za slavlje, a u Mostu se očito nitko ne usudi postavljati pitanje odgovornosti njihovih lidera za izborni neuspjeh, u oporbenim socijaldemokratima odmah se nastavilo, odnosno kod narodnjaka započelo sa zahtjevom za smjenu lidera Davora Bernardića, odnosno Ivana Vrdoljaka zbog izbornih neuspjeha.

HDZ je pobijedio u svih pet slavonskih i svih pet dalmatinskih županija, odnosno u 12 od ukupno 20 županija, u 62 od 127 gradova i 204 od 428 općina, i sada se mogu vratiti formiranju nove parlamentarne većine. Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković pozvao je parlamentarne stranke na razgovore:

„Oni koji se žele pridružiti kvalitetnom i dobrom smjeru zemlje su dobrodošli na razgovore o političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu i razvoju, sigurnosti zemlje i ulaganju u obrazovanje.“

Premijer Andrej Plenković pozvao je parlamentarne stranke na razgovore
Premijer Andrej Plenković pozvao je parlamentarne stranke na razgovore

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati doživjela je u Varaždinskoj županiji poraz svog kandidata, dosadašnjeg župana Predraga Štromara, u Zagrebu je njihova Anka Mrak Taritaš bila kandidatkinja za gradonačelnicu cijele koalicije lijevog centra i tijesno je poražena od Bandića, a narodnjaci su na ovim izborima izgubili i Dubrovnik.

Većina analitičara slaže se da je uzrok ovom debaklu koketiranje vrha stranke sa HDZ-om oko formiranja nove parlamentarne većine. Već je zatražena ostavka predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka, a on je sam ponudio mandat na raspolaganje. On tvrdi da je razgovarao s Plenkovićem o mogućem ulasku u Vladinu većinu, ali samo kako bi detalje mogao prenijeti tijelima stranke.

Kako je SDP i na ovim lokalnim izborima nastavio s lošim rezultatima, obnovljeno je traženje ostavke predsjednika stranke Davora Bernardića.

Izbori su gotovi, i hrvatska politika može se vratiti formiranju nove parlamentarne većine ili zazivanju prijevremenih izbora.

„Izbori su jako osnažili poziciju Andreja Plenkovića u stranci koji je sada suvereni šef HDZ-a, ali je na parlamentarnoj sceni i dalje ostala neizvjesnost. On je uletio u nepromišljen hazard – izbacio je Mostove ministre iz Vlade i srušio vlastitu većinu – bez namjere da u šestom mjesecu, kada mu je to najpovoljnije, organizira prijevremene izbore, odnosno bez osigurane alternativne većine.

Ovako je sada osuđen da ide od jednog do drugog zastupnika i da pokuša 'skrpiti' kakvu-takvu većinu s kojom će možda moći prebroditi krizu do jeseni, ali – prema svemu što sada možemo vidjeti – najkasnije u jesen izlaz bi morao biti pronađen u prijevremenim izborima“, kaže za Radio Slobodna Europa novinar "24 sata" Boris Rašeta.

Zahtjev za smjenu Ivana Vrdoljaka zbog izbornih neuspjeha
Zahtjev za smjenu Ivana Vrdoljaka zbog izbornih neuspjeha

Analitičarka sa političarskim iskustvom Mirela Holy za RSE kaže kako je HDZ na ovim izborima dobio snažan vjetar u leđa ukoliko se odluče za prijevremene izbore, pogotovo kada se pogleda njihov uspjeh na razini županija:

„S obzirom na to da birači kada biraju na županijskoj razini glasaju više ideološki nego kada se radi o drugim lokalnim razinama – gradu i općini – to je ipak određeni pokazatelj trendova.“

Otkako se u medijima špekulira o ulasku narodnjaka u brak sa HDZ-om, iz HNS-a stižu poruke da nisu svi njihovi zastupnici sretni s tom opcijom, i da čak možda pola od njihovih devet zastupnika ne bi dalo potporu HDZ-ovoj Vladi.

„Mislim da je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u velikoj mjeri onemogućio takvo preslagivanje HDZ-a i HNS-a svojim ponašanjem i puštanjem u medije informacija o toj mogućnosti“, kaže naša sugovornica.

„Nisam baš sigurna kako će to završiti, ali moj je dojam da se Plenkoviću ne isplati riskirati i ulaziti u takav savez sa čovjekom koji mu u stvari ne može osigurati potporu dovoljnog broja ruku. Tako da ja mislim da smo danas bliže prijevremenim izborima nego što smo bili prošli tjedan, ali pustimo još par dana da se situacija potpuno raščisti“, dodaje.

Većina analitičara inače se slaže da su rezultati izbora očekivani, da su birači većinom rekli kako ne žele prevelike promjene, i da im ne smeta što neki od kandidata koje biraju imaju optužnice ili presude za korupciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG