Dostupni linkovi

Nova vizija Europe


Zastava EU i nekih zemalja-članica
Zastava EU i nekih zemalja-članica
Pišu: Radek Sikorski i Guido Westerwelle (International Herald Tribun), priredila: Mirjana Rakela

Niste li već umorni od čitanja i slušanja priča o krahu i propasti Europske unije? Mi jesmo. EU će prevladati ovu situaciju, pod uvjetom da sada odlučno djelujemo. Zajedno s drugim ministarima vanjskih poslova finalizirali smo izlaska iz krize.

Naši prijedlozi su široki. Moramo reformirati ekonomsku i monetarnu uniju, izboriti se za strukturne promjene i povećati konkurentnost. Pozivano na jačanje ovlasti Unije kada je u pitanju nadgledanje budžete država članica, te na obvezujuću ekonomsku suradnju medju članicama u područjima koja su ključna za rast i konkurentnost, te uspostavu djelotvornog nadzornog mehanizma za banke. Mi vjerujemo da Mehanizam evropske stabilnosti treba prerasti u "Evropski monetarni fond."

Provedba ovih ideja je moguća samo ako su demokratski legitimne. Stoga predlažemo jačanje Europskog parlamenta i uključivanje nacionalnih parlamenata. Bilo bi od velike važnosti stvaranje stalnog zajedničkog odbora između europskog i nacionalnih parlamenata.

Kriza u eurozoni djelomično proizlazi iz manjkave arhitekture ekonomske i monetarne unije. Otac EU, Jacques Delors, bio je svjestan tih nedostataka takve unije, ali kompromis tada nije bio moguć. Sada moramo ispraviti tu pogrešku.

Budžetska disciplina je ključ jačanja ekonomske i monetarne unije. Bitan je mehanizam koji bi osigurao da se sve države članice pridržavaju pravila. Jasna fiskalna politika i uravnoteženi budžeti je ono što mora biti ostvareno. Naravno, konsolidacija ne smije dovesti do gušenja ekonomskog rasta. Morali bi ponovno u prvi plan istaknuti duh solidarnosti koji je toliko karakterističan za našu europsku kulturu. Mi smo svi imali koristi od Unije, na jedan ili drugi način. Mi smo i najveći donatori u svijetu. Pomognimo sada sami sebi, pišu Sikorski i Westrwelle.
Sjedište Evropske centralne banke u Frankfurtu
Sjedište Evropske centralne banke u Frankfurtu

Dvojica ministara se zalažu za uspostavljanje ravnoteže između solidarnosti i odgovornosti, jer to ne može biti jednosmjerna ulica.

Oni ističu da evropsku monetarnu uniju treba jačati, ali ona istodobno treba biti otvorena za svako tko se želi u nju uključiti.

Odgovor na naše sadašnje probleme je - više, a ne manje Europe – i to one koja je konkurentnija, otpornija na ekonomsku krizu, jedinstvenija prema izazovima globalizacije, to znači Evropa s jačim institucijama i jedinstvenim tržištem.

Naš prioritet mora biti euro. Prevladavanje krize je naša odgovornost, ali naša ambicija je osigurati Europi onakvu ulogu u svijetu koja odgovara njenoj ekonomskoj snazi.

Mi ne pristajemo na stav da je EU, kako je to rekao bivši belgijski ministar vanjskih poslova, Mark Eyskens, "politički patuljak i vojni crv."

Već smo postavili Evropske akcijske snage, no valja nam poboljšati njihovu prepoznatljivost. Moramo uvelike ojačati i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku. Predlažemo jačanje vanjskih granica Schengenskog područja stvaranjem evropske granične policije.

Osim toga, tražimo veću zastupljenost u međunarodnim organizacijama.

Trebat će i motivirati građane za provedbu predloženih reformi. A to ćemo moći samo ako im pružimo perspektivu i jasnu viziju. Mi smo za Europu koja je jak akter i globalni lider, za što nam trebaju institucionalne pretpostavke, uravnotežen i djelotvoran sustav diobe vlasti.

To također znači i izravni izbor predsjednika Europske komisije koji onda osobno imenuje članove "europske vlade". Europski parlament mora imati ovlasti da inicira donošenje zakona, te stvaranje drugog parlamnetranog doma u kojem će biti predstavnici svih članica Unije.

Bez obzira na to koliko ekonomska kriza plaši građane, oni moraju biti ponosni na to što su dio jedinstvenog projekta pod nazivom EU, sa slobodnim kretanjem roba, usluga, rada i kapitala. Uvjereni smo oni nikada neće dopustiti razranje Unije.

Mi i dalje podržavamo Berlinsku deklaraciju koju smo potpisali u povodu 50. obljetnice Rimskih ugovora.

"Moramo politički obnvaljati Evropu u skladu s vremenom.... Europa je naša zajednička budućnost“, napisali su u zajedničkom tekstu za International Herald Tribune Radek Sikorski, ministar vanjskih poslova Poljske i Guido Westerwelle, ministar vanjskih poslova Njemačke.
XS
SM
MD
LG