Dostupni linkovi

Nova pravila za ulazak u Crnu Goru zbunila region


Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za borbu potiv zaraznih bolesti odlučilo je danas 17. avgusta da ipak dozvoli ulazak u Crnu Goru osobama koja su započela putovanja ili imaju rezervisan smještaj, uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, u skladu sa pravilima koja su važila do petka 14. avgusta.

Prema odluci od subote 15. avgusta rezidenti Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, pri ulasku u Crnu Goru su morali imati negativan rezultat PCR testa na korona virus (SARS-CoV-2), ili pozitivan rezultat testa antitijela na korona virus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, ne starije od 72 sata. Ovaj uslov se ne odnosi na djecu do pet godina.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je na konferenciji za medije pojasnio da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo oko hiljadu osoba koji su prema ranijim uslovima rezervisali i uplatili smještaj u crnogorskim turističkim centrima.

Zbog toga je do daljnjeg dozvoljen ulazak iz država koje su ranije imale povoljnije uslove, odnosno čiji su državljani ulazili sa negativnim serološkim testom. “Držimo se toga da smanjimo rizik unosa infekcije u Crnu Goru da ne bismo doveli u opasnost goste niti domicilno stanovništvo”, pojasnio je Mugoša. Zemje čiji su državljani ulazili u Crnu Goru sa negativnim serološkim testom su Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Zbog promjene pravila ulaska u Crnu Goru, izdavaocu turističkog smještaja u Ulcinju Munibu Abazoviću četiri porodice su od 15. avgusta otkazale rezervaciju boravka jer nisu mogli da pređu granicu zbog neposjedovanja potrebnih testova na virus korona.

“S obzirom na to da je granica Crne Gore sa Albanijom i ranije bila otvorena uz uslov da se mora imati negativan test na koronu na osnovu analize krvi, a koji više nije validan, došlo je do nesporazuma. Sve četiri porodice su se vratile sa granice, svi razočarani”, kaže Abazović za Radio Slobodna Evropa (RSE), dodajući da se ti turisti, umjesto u Ulcinju, sada odmaraju na primorju Albanije.

Šta zbunjuje turiste

Prema riječima Abazovića, među turistima koji ga svakodnevno zovu da se raspitaju o mogućnostima odmora, ima puno konfuzije kada je riječ o mjerama za ulazak u Crnu Goru. Navodi da pojedini kažu kako su turisti sa Kosova, koji su putovali u Crnu Goru preko Albanije, mogli ranije da rade testove na korona virus u toj zemlji i dobiju rezultate za par sati po cijeni od 25 eura, a da ti testovi više nisu validni.

Povodom novih uslova za ulazak u Crnu Goru, reagovao je i ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Podgorici Branimir Jukić sa zahtjevom prema crnogorskim vlastima da pojasne nove mjere vezane za prelazak granice državljana BiH.

Pratite BLOG UŽIVO o korona virusu

Ambasador BiH je tražio pojašnjenje o tome da li će državljani BiH moći da prelaze granicu u skladu sa praksom koja je važila do prije četiri dana.

RSE je pitao ambasadora Jukića da li je dobio pojašnjenje na svoj zahtjev ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao. Za komentar o novim odlukama bila je nedostupna i Ambasada Kosova u Crnoj Gori.

Test korak do otvaranja granica

Državni sekretar u Ministarstvu turizma David Davidović za RSE kaže da je ulazak državljana zemalja regiona uz obavezan negativan PCR test ili pozitivan Elisa Igg serološki samo prvi korak otvaranja granica.

„Nadamo se da će epidemiološka situacija i kod nas i u okruženju uskoro biti takva da će taj prostor moći dalje da se liberalizuje. Jednostavno, moramo da sagledamo situaciju kakva je u odnosu na zatvorenost granica prema bilo kojoj državi u regionu. Prvi korak bio je da se granice otvaraju uz negativan PCR test a nakon toga će uslijediti dalja liberalizacija“, pojašnjava Davidović, podsjećajući da su granice, osim sa Srbijom i Sjvernom Makedonijom, već mjesec otvorene i dodaje da sa tih adresa turizam bilježi određeni nivo posjete.

„Pitanje testova je tu jer je na prvom mjestu pitanje zaštite javnog zdravlja - kako nas, tako i građana regiona, ali i zaštita turističkih radnika. Da li će se popustiti i dodatno liberalizovati ulasci u najvećoj mjeri zavisi od poštovanja mjera“, navodi Davidović.

„Svjedočimo da se neke mjere i ne poštuju. Iz medja svjedočimo da su neki organizovali i koncerte, što je u potpunosti u suprotnosti sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela. Ovo je trenutak da svako da svoj doprinos i da se tako dođe do liberalizacije što ranije“, ukazuje Davidović.

Davidović nije saglasan da je došlo do pooštravanja uslova za ulazak građana Bosne i Hercegovine i Kosova. „Nije došlo do pogoršanja situacije jer je bilo potrebno da i oni imaju negativan PCR test, samo što je pored njega bilo omogućeno i da se ima još jedna ili dvije vrste koje je bilo jednostavnije dobiti. Očekujem da će taj sistem nastaviti da funkcioniše i u narednom periodu“, poručuje Davidović.

Mirna je ušla u Crnu Goru

Mirna Mekić iz Sarajeva za RSE kaže da je prije deset dana, odnosno prije uvođenja obaveznog negativnog PCR testa ili pozitivnog serološkog testa, u Crnu Goru ušla sa negativnim serološkim testom.

„Prije deset dana sam išla u Crnu Goru i ušla bez ikakvih problema, na graničnom prelazu Sitnica, put Trebinje-Herceg Novi. Radila sam serološki dijagnostički test u jednoj od privatnih klinika u Sarajevu i platila ga 45 maraka (22,5 eura). Test je bio gotov za četiri sata. Odradila sam Igg i Igm testove. Oba su bila negativna“, navodi Mekić.

Da li ste uradili i koji test na korona virus?

Kako kaže, na graničnom prelazu nije bilo gužve. „Postojala je medicinska eipa koja je pregledala testove. Granicu sam prešla regularno, uz pasoš i negativan serološki test. Naravno, na isti prelaz sam se i vratila bez ikakvih problema“, navodi Mekić.

Mirna Mekić iz Sarajeva koja je bila je u Crnoj Gori prije desetak dana, uz negativan serološki test i prošla granicu bez problema
Mirna Mekić iz Sarajeva koja je bila je u Crnoj Gori prije desetak dana, uz negativan serološki test i prošla granicu bez problema

Koliko koštaju testovi?

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske za RSE kažu da u toj zdravstvenoj ustanovi rade serološko testiranje na antitijela a cijena je 22,5 eura po osobi.

„Od kada se počelo sa serološkim testiranjem na virus korona u Zavodu jeste bila velika zainteresovanost od strane građana Republike Srpske. Građani navode različite razloge za potrebom ovakvog testiranja, a često se spominje potreba za rezultatima serološkog testiranja u svrhu putovanja u druge zemlje“, navode iz Zavoda.

RSE biro u Prištini uputio je u subotu, 15. avgusta crnogorskom Institutu za javno zdravlje pitanje šta je potrebno da bi građani Kosova uđu u Crnu Goru. Potvrdili su da je ulazak moguć samo uz negativni PCR test ili Elisa IGg pozitivan test, što znači da je bolest preležana.

Prištinskom birou je takođe potvrđeno i da su pojedini građani Kosova u subotu uspjeli da pređu granicu i sa serološkim testom negativnim na antitijela, ali i oni koji su negativni na antitijela ali koji su preležali koronu.

Cifre nisu objavljene

Iz RSE je poslat upit Zdrastveno-sanitarnoj inspekciji. Tražili smo podatak o tome koliko je osoba za dane vikenda vraćeno sa crnogorske granice jer nje imalo test koji je neophodan za ulazak u Crnu Goru.

Odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili a u neformalnom razgovoru je objašnjeneno da se ti podaci sakupljaju „ručno“, da nema elektronskog registra i da bi moglo potrajati dok ne dobijemo taj odgovor.

Odgovor je izostao i na upit da prokomentarišu žalbe putnika koji putuju tokom noći i koji tvrde da su morali satima da čekaju na graničnom prelazu da im neko od zdravstvenih inspektora pregleda test, uz obrazloženje da radni dan počinju u 7 sati.

XS
SM
MD
LG