Dostupni linkovi

Jeftiniji testovi na korona virus u BiH


Nakon zahtjeva Federalnog ministarstva zdravstva, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine donio je u petak, 14. augusta, odluku o izmjeni cijene PCR testiranja na SARS-CoV-2, u komercijalne svrhe, koja sada iznosi 140 KM (71 euro) i primjenjuje se od 15. augusta.

Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe odvojeno je od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se, ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pojasnili su i Ministarstva.

Raniju cijenu u iznosu od 215,20 KM (110,30 eura), također je, 14. maja utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificirao Federalno ministarstvo zdravstva.

Testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Verificirane zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana.

Cijena testiranja u Republici Srpskoj također je pojeftinila od 13. augusta.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a saopćeno je da PVR testiranje sada košta 150 KM, što je 50 KM jeftinije nego ranije.

XS
SM
MD
LG