Dostupni linkovi

Nova istraga: Kako je gradonačelnik Budve davao apartmane policiji


Prema zvaničnim podacima, policija je svih godina dok je, navodno, i istraživala slučaj "Zavala", imala pun pansion u hotelu "Gaga".
Prema zvaničnim podacima, policija je svih godina dok je, navodno, i istraživala slučaj "Zavala", imala pun pansion u hotelu "Gaga".
Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović uveliko provjerava poslovanja Uprave policije, u vrijeme kada je na njenom čelu bio Veselin Veljović, a budžetom je gazdovao njegov pomoćnik Dragoslav Minić.

U okviru te finansijske istrage, pod posebnom "lupom" je i saradnja sa bivšim predsjednikom opštine Budva Rajkom Kuljačom, koji je u aferi "Zavala" nedavno osuđen na pet godina zatvora.

Prema pisanju Dnevnih novina, pod posebnom pažnjom je prošlogodišnja uplata Uprave policije od 150.000 eura, za koju se spekuliše da je izvršena prije okončanja tendera.

Prema zvaničnim podacima, policija je svih godina dok je, navodno, i istraživala slučaj "Zavala", imala pun pansion u hotelu "Gaga", vlasništvo supruge sada bivšeg gradonačelnika Budve. Nekada je boravak plaćala Uprava policije, a nekada i opština Budva, dok je na njenom čelu bio upravo Kuljača, navode nezvanični izvori lista.

Uprava policije je preduzeću "Gaga" 2008. godine platila 335.000, a prošlog ljeta 150.000 eura za pun pansion za svoje službenike. U međuvremenu, Opština Budva 2009. i 2010. godine platila je Kuljači 200.000 eura za smještaj policije u toku turističke sezone.

Rajko Kuljača
Rajko Kuljača
I dok Rajko Kuljača i Uprava policije još ne komentarišu informacije do kojih su došle Dnevne novine, bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da u ovom trenutku ne želi da komentariše čitavu priču ali naglašava da su sve procedure u konkretnom slučaju provedene "u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima".

Ako je suditi prema riječima šefa odborničkog kluba SNP u Budvi Miomira Miša Pejovića, uplate opštine na račun firme Kuljača nikada nijesu bile bile predmet rasprave u lokalnoj skupštini, niti su, bar u SNP-u, znali za taj posao.

"Prvi put vidim i čujem za to. Kao odbornik znam sigurno to nikada nije bilo ni predmet rasprave ili bilo kakvog izveštaja na sjednici Skupštine Opštine Budva kao ni u svim izvještajima revizora, odnosno završnog računa koji se pojavljivao pred nama. To nikada nije bilo u tim izvještajima", kaže Pejović.

Politički pritisak

Pravni zastupnik Rajka Kuljače u predmetu Zavala u kojem je Viši sud osudio bivšeg predsjednika Opštine Budva na 5 godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, Borivoje Borović, kaže za RSE da nije upoznat sa najnovijom istragom protiv njegovog klijenta. Borović kaže da takve infomracije tumači kao pritisak na Apelacioni sud prije odlučivanja po žalbama odbrane u predmetu Zavala.

"Kako treba da se odlučuje o žalbama branilaca na Apelacionom sudu tužilaštvo uvijek iskoristi jedan svoj mehanizam koji je formalno zakonit a u stvari je nelegalan - da u toj fazi postupka otvara neke nove postupke da bi tako steklo naklonost javnosti. Mislim da se nalazi pogrešan čovek na mestu na kome se sada nalazi. Mislim na Rajka Kuljaču. Ako se želi borba protiv korupcije i kriminala onda iz vrha političke vlasti mogu veoma lako identifikovati ljudi koji su na višem niovu činili krivična dela", navodi Borović.

Borović tvrdi da bi moguće otvaranje novog procesa protiv Kuljače bilo rezultat političkog pritiska, a da je crnogorsko tužilaštvo u cijeloj priči instrument neslobode u pravosuđu.

"Kada se dao mig onda se praktično krenulo na neke ljude koji su to radili za državu, policiju, vojsku a to je Rajko Kuljača i to su okolnosti koje su sada potpuno zaboravljene. Tužilaštvo je perjanica neslobode u crnogorskom pravosuđu. Meni je žao što na takav način, sa takvim pravosuđem Crna Gora želi da uđe u Evropu", kaže Borović.

Specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala završava istragu i protiv budvanskog funkcionera i predsjednika FK Mogren, Bora Lazovića, rekla je za list Dan tužiteljka Đurđina Ivanović. List tvrdi i da je spremna optužnica za Lazovića, iako to listu nije potvrđeno u Tužilaštvu.

Lazovića crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da je navodno oštetio budžet Budve sklapajući milionski ugovor o prodaji 12. 000 kvadrata zemljišta.

Boro Lazović u četvrtak nije odgovarao na naše brojen telefonske pozive.

On je u međuvremenu ponudio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a Budve, revoltiran presudom bivšem predsjedniku opštine Budva Rajku Kuljači, potpredsjedniku Draganu Maroviću, poslaniku DPS iz tog grada Đorđiju Pinjatiću i još osmoro osoba koje je sud osudio na preko 30 godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, podstrekavanja i pomaganja u vršenju tog krivičnog djela.
XS
SM
MD
LG