Dostupni linkovi

Sukob hrvatskih i poljskih navijača u Zagrebu nije imao tko spriječiti


Navijači Dinama na jednoj od utakmica
Navijači Dinama na jednoj od utakmica

Navijački sukobi nakon duljeg vremena prebacili su se u Hrvatskoj sa odmorišta na autocestama na zagrebačke ulice.

Portali i navijački forumi u srednjoj i jugoistočnoj Europi preplavljeni su amaterskim snimkama sukoba navijačkih skupina Bad Blue Boysa zagrebačkog Dinama i Teddy Boysa varšavske Legije u zagrebačkoj četvrti Dubrava 3. kolovoza, dan prije utakmice ta dva kluba u Zagrebu.

Zagrebačka policija kaže da je brzo spriječila tučnjavu i razdvojila grupe, međutim mnogi se pitaju - gdje je bilo preventivno djelovanje?

„Očito je da policija, ma koliko tvrdi da je imala sve potrebne informacije i da je svojom pravovremenom reakcijom spriječila teži sukob, što možda jesu, nije bila previše dobro za njega pripremljena”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) dobar poznavatelj problematike, novinar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Dušan Miljuš.

„Prema nekim mojim informacijama, već par dana ranije imali su najavu da bi moglo doći oko 500 navijača Legije i da postoji komunikacija u zatvorenim grupama među Bad Blue Boysima da budu pripravni i da očekuju sukob. To je sve nešto što je netko trebao odraditi prije nego do svega ovog dođe, prije svega taj kriminalističko-obavještajni dio u policiji”, kaže Miljuš.

Bez 'kornjača' na ulicama

U takvim situacijama je interventna policija, zbog opreme nazvana „kornjače“, zadužena da „pokrije“ određene punktove i da „pokupi“ određene navijače ako za to ima razloga. Međutim, taj je dio izostao i dogodio se sukob na prometnim ulicama zagrebačke četvrti Dubrava.

„Ovaj sukob navijača Dinama i Legije je bez daljega nešto što je neviđeno na ulicama Zagreba u zadnje vrijeme. Ekstremna grupa navijača Legije Teddy Boys poznata je kao jedna od najnasilnijih u Europi, i očito je da su oni birali teren na kojem će se obračunavati sa pripadnicima Bad Blue Boysa. U Dubravi je jedna od jačih skupina Bad Blue Boysa i tu se radilo o zauzimanju terena, da pokušaš dobiti protivnika na njihovom terenu”, opisuje naš sugovornik.

Navijači Legije na tribinama tokom jedne od utakmica
Navijači Legije na tribinama tokom jedne od utakmica

Međutim, čini se da je stotinjak poljskih navijača bilo iznenađeno brojnošću i opremom Bad Blue Boysa, kojih je na ulice izišlo tristotinjak sa palicama, bokserima i bakljama, pa su se razbježali.

„To je spriječilo puno gore posljedice po njih. Tko zna što bi bilo da je tu bila fronta sa dvije linije? Moglo je stradati nevinih građana, sve se događalo u blizini benzinske pumpe pokraj koje su letjele zapaljene baklje, dakle možemo samo nagađati što bi bilo da je neka baklja uletjela u prostor benzinske pumpe”, skicira Miljuš moguće posljedice.

Dinamo je dan kasnije, 4.kolovoza, na stadionu u Maksimiru igrao neriješeno 1:1 sa Legijom u prvoj utakmici pretkola Lige prvaka.

Izvještavanje

Na privatnoj Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV) utakmicu s Poljacima prenosio je njezin glavni urednik Ivica Blažičko, koji je inače pekao zanat na Hrvatskoj televiziji.

U jednom trenutku kazao je kako navijači Legije nisu dan ranije dobro prošli: „A prema izvještajima koje imam iz redova naših mladića, Bad Blue Boysi upisali su uvjerljivu pobjedu. Tako da, taj uvod završio je dobro za navijače Dinama, a nadamo se da će tako biti i večeras.”

Takvom izvještavanju nema mjesta u medijima, kaže Miljuš.

“Opravdavanje huliganizma “naših” navijača protiv “njihovih”, slavljenje nekakve pobjede, likovanje nad time i opravdavanje nasilnih ispada mislim da je kontraproduktivno i nešto čemu nema mjesta u medijima, ali to na dušu onima koji to tako komentiraju,” upozorava Miljuš.

Takav odnos medija prema “vlastitim” navijačima je viđen i ranije, nastavlja Miljuš i podsjeća na zgražanje hrvatskih medija kada je talijanska policija primijenila silu nad Bad Blue Boysima u Milanu.

“Ali to je isto bila posljedica njihovog divljanja i razbijanja po Milanu, prema tome nikakvom se navijačkom pripadnošću ne bi smjelo opravdavati nasilje ili huliganizam, a pogotovo ne u medijima”, poručuje sugovornik RSE.

Dinamo i Legija igraju uzvratnu utakmicu u Varšavi u utorak 10. kolovoza, i tada će se saznati tko će se plasirati u playoff Lige prvaka.

U sukobu navijača 3. kolovoza oštećeno je pet kafića i tri parkirana vozila. Poljski navijači su pod policijskom pratnjom napustili Hrvatsku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG