Dostupni linkovi

Putinovi 'Noćni vukovi' za ruski Balkan


Vođa Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov na tradicionalnoj godišnjoj trci Moskva Berlin

Petnaest članova "Noćnih vukova" doći će 19. marta u Srbiju i Bosnu kako bi "istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu", piše nedeljnik Newsweek.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv "Ruski Balkan" i tokom nje verovatno će se sastati sa političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci smatraju da motociklisti imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i sukobljenih uticaja Rusije i Zapada.

"Pogledate šta ti ljudi rade, oni inspirišu ekstremističku ideologiju i povezani su sa različitim grupama koje podstiču ekstremizam", rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni, za Newsweek.

"Ovo vidim kao deo njihove šire strategije, da destabilizuju Balkan u nečemu čemu odavno teže."

Neki analitičari tvrde da su "Noćni vukovi" već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

Jasmin Mujanović, balkanski analitičar, kaže da je poseta problematična, jer je to "kriminalna, paravojna organizacija, produžena ruka Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom političara bosanskih Srba Miloradom Dodikom i autokratskom vladom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Njihovi članovi su već učestvovali u konfliktima u Ukrajini, neki od njih verovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji se ponašaju kao Putinove "udarne" snage."

Bez obzira na to da li Rusija ima uticaja, rukovodstvo "Noćnih vukova" očigledno veruje da su "banda na istorijskoj misiji".

"Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvezdama uz pomoć kojih pišemo istoriju i koji su zauvek povezani sa borbom za budućnost Rusije", rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa "Noćnih vukova", koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za " Srpski glas".

Putinovi anđeli

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsednika. Upoznajte "Noćne vukove", najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu.

Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da održavaju bliske odnose sa ruskim predsednikom, što je navelo neke da ih nazovu "Putinovim anđelima".

Iako je klub sa sedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, njihova ispostava u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) uglavnom je izvan njihovog radara.

Za članove "Noćnih vukova", kolaps Sovjetskog Saveza je i dalje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i vrati izgubljenu teritoriju. "SSSR je bio najmoćnija imperija na svetu“, njihova je poruka.

"Noćni vukovi" su prvo krenuli iz moskovskog podzemlja osamdesetih godina, u liberlnom okruženju koje je cvetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, "Noćni vukovi" evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije Kremlja. Avgust 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog puča protiv Gorbačova, kojeg su pokrenuli okoreli komunisti.

Tokom devedestih, klub je održavao godišnja okupljanja motociklista i pokrenuo liniju odeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, dodeljujući im ogromne grantove i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja "Noćnih vukova."

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u New Yorku, kaže da "Noćni vukovi" deluju kao "zastupnici i alati države".

Drugim rečima, Kremlj ih je izvukao sa margine kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao snažan izvor "meke moći".

Sankcije za "Noćne vukove"

Podsetimo prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsednikom Vladimirom Putinom.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. maja da članovima "Noćnih vukova" nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. maja. Osim toga nije davao nikakve druge detalje.

Opširnije o ovoj temi na sledećem linku.

XS
SM
MD
LG