Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za mir novinarima Mariji Ressa i Dmitriju Muratovu


Maria Ressa i Dmitrij Muratova, dobitnici Nobelove nagrade za mir
Maria Ressa i Dmitrij Muratova, dobitnici Nobelove nagrade za mir

Nobelovu nagradu za mir 2021. godine u petak, 8. oktobra, dobili su novinari Maria Ressa s Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije.

Norveški Nobelov odbor nagradio je njihovu borbu za slobodu izražavanja, navodeći da je od vitalnog značaja za promicanje mira.

"Besplatno, neovisno i činjenično novinarstvo služi za zaštitu od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande", rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica odbora.

"Bez slobode izražavanja i slobode tiska, bit će teško uspješno promicati bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svjetski poredak", rekla je.

Ressa je suosnivačica Rapplera, web stranice s vijestima koja je "kritičku pozornost usmjerila na kontroverznu, ubojitu kampanju (predsjednika Rodriga Dutertea) protiv droga 2012. godine", rekao je Nobelov odbor.

Ona i Rappler "također su dokumentirali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vijesti, uznemiravanje protivnika i manipuliranje javnim diskursom".

Reagirajući na vijest, Ressa je za norveški kanal TV2 rekla da "vlada (Filipina) očito neće biti sretna".

“Malo sam šokirana. To je stvarno emotivno", dodala je.

"Ali sretna sam u ime svog tima i zahvalila bih se Nobelovom odboru što je prepoznao kroz što prolazimo."

Drugi dobitnik Muratov bio je jedan od osnivača nezavisnih ruskih novina Novaya Gazeta 1993.

"Novaya Gazeta danas je najnezavisniji list u Rusiji, s fundamentalno kritičkim stavom prema moći", rekao je Nobelov odbor.

"Novinarstvo zasnovano na činjenicama i profesionalni integritet učinili su ga važnim izvorom informacija o vrijednim aspektima ruskog društva koje rijetko spominju drugi mediji", dodaje se.

Nobelov odbor primijetio je da je od pokretanja Nove Gazete ubijeno šest njenih novinara, među njima i Anna Politkovskaja koja je pratila krvavi ruski sukob u Čečeniji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je Muratova kao "talentiranu i hrabru" osobu.

"Možemo čestitati Dmitriju Muratovu - dosljedno je radio u skladu sa svojim idealima", rekao je Peskov u konferencijskom pozivu s novinarima nakon proglašenja nagrade.

Reiss-Andersen napomenula je da su nagradu za mir u prošlosti dobivali novinari, uključujući Ernesta Teodora Monetu iz Italije, koji je 1907. godine nagrađen "zbog svog rada u medijima i na mirovnim sastancima".

Godine 1935. Carlu von Ossietzkyju dodijeljena je nagrada "za goruću ljubav prema slobodi misli i izražavanja" nakon što je otkrio da se Njemačka potajno naoružava nakon Prvog svjetskog rata.

Reiss-Andersen također je primijetila rizike za slobodu govora u današnjem svijetu zbog širenja lažnih vijesti, ističući kako je Ressa kritizirala ulogu Facebooka u manipuliranju javnom raspravom.

"Prenošenje lažnih vijesti i informacija koje su propagandne i neistinite također je kršenje slobode izražavanja, a svaka sloboda izražavanja ima svoja ograničenja. To je također vrlo važan faktor u ovoj raspravi", rekla je.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i deset miliona švedskih kruna (više od 900.000 eura). Novac nagrade dolazi iz ostavštine koju je ostavio tvorac nagrade, švedski izumitelj Alfred Nobel, koji je umro 1895.

U ponedjeljak je Nobelov odbor dodijelio nagradu za fiziologiju ili medicinu Amerikancima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihova otkrića o tome kako ljudsko tijelo percipira temperaturu i dodir.

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je u utorak trojici znanstvenika čiji je rad pronašao red u prividnom poremećaju, pomažući objasniti i predvidjeti složene sile prirode, uključujući proširenje našeg razumijevanja klimatskih promjena.

Benjamin List i David W.C. MacMillan u srijedu su proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju jer je pronašli lakši i ekološki čistiji način za izgradnju molekula koje se mogu koristiti za proizvodnju spojeva, uključujući lijekove i pesticide.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je u četvrtak tanzanijskom piscu iz Ujedinjenog Kraljevstva Abdulrazaku Gurnah, koji je priznat po svom "beskompromisnom i suosjećajnom prodiranju u učinke kolonijalizma i sudbinu izbjeglica".

U ponedjeljak slijedi nagrada za izvanredan rad na polju ekonomije.

XS
SM
MD
LG