Dostupni linkovi

Nobel za medicinu dodijeljen američkom dvojcu za rad na čulu dodira


Dodjela Nobelove nagrade za medicinu, 4. oktobar, 2021. (Na ekranu - dobitnici nagrade)
Dodjela Nobelove nagrade za medicinu, 4. oktobar, 2021. (Na ekranu - dobitnici nagrade)

Dva američka istraživača dobitnici su Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 2021. za rad koji je otkrio tajne osjećaja dodira, javljaju agencije.

Profesor David Julius, fiziolog s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, i prof. Ardem Patapoutian, neuroznanstvenik iz Scripps Research u La Jolli u Kaliforniji, nagrađeni su zbog otkrića receptora u koži koji osjećaju toplinu, hladnoću i dodir - što ih čini važnim za preživljavanje.

Nagrada, koju je u ponedjeljak objavila Nobelova skupština na Institutu Karolinska u Stockholmu, vrijedna je 10 miliona švedskih kruna (845.000 funti), koju će dobitnici podijeliti ravnopravno.

Profesor Patrik Ernfors, stručnjak za senzornu biologiju na Institutu Karolinska i član Nobelovog odbora rekao je: "Rad je otključao jednu od tajni prirode objašnjavajući molekularnu osnovu za osjet temperature i mehaničke sile."

Prestižne nagrade za postignuća u znanosti, književnosti i miru stvorene su i financirane oporukom švedskog izumitelja i biznismena Alfreda Nobela. Dodjeljuju se od 1901., a nagrada za ekonomiju prvi put je uručena 1969. godine.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu, koju su ove godine podijelila dva laureata, često je u sjeni Nobelovih nagrada za književnost i mir i njihovih ponekad poznatijih dobitnika.

No, medicina je u središte pozornosti stavljena pandemijom COVID-19, a neki su znanstvenici sugerirali da bi oni koji su razvili vakcine protiv korona virusa mogli biti nagrađeni ove ili sljedećih godina, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG