Dostupni linkovi

Abdulrazak Gurnah dobitnik Nobelove nagrade za književnost


Abdulrazak Gurnah tokom predavanja na univerzitetu u Kentu, Velika Britanija
Abdulrazak Gurnah tokom predavanja na univerzitetu u Kentu, Velika Britanija

Abdulrazak Gurnah (Gurna) dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija 7. oktobra.

Autor, posebno poznat po romanu "Paradise" (Raj), nagrađen je za "empatični i beskompromisni prikaz posljedica kolonijalizma i sudbine izbjeglica zarobljenih između kultura i kontinenata", navodi se u obrazloženju odluke.

Ovaj roman je 1994. bio u užoj konkurenciji za nagrade Buker (Booker) i Vitbred (Whitbread).

Gurna (73) je objavio deset romana i brojne kratke priče. Tema izbeglištva je centralna u njegovim delima. Počeo je da piše kao 21-godišnjak u egzilu u Engleskoj. Iako mu je svahili bio prvi jezik, piše na engleskom.

Četvrti je afrički pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Gurna: Osećam se divno i počastvovano

Gurna je izjavio za Rojters da se oseća divno i da je počastvovan priznanjem, pošto ga je pre njega dobilo mnogo uglednih autora.

"Mislim da je to briljantno i divno. Veoma sam zahvalan Švedskoj akademiji jer je nominovala mene i moj rad", rekao je Gurna.

On je dodao da je ovo velika nagrada koju su pre njega dobili "divni pisci" sa velike liste.

"Još sam zatečen. To je bilo potpuno iznenađenje i zaista sam morao da sačekam objavu pre nego što sam mogao da poverujem", naveo je pisac.

Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodijeljena je američkoj pjesnikinji Louise Elisabeth Glück (Luiz Elizabet Glik).

Sezona Nobela počela je 4. oktobra saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

XS
SM
MD
LG