Dostupni linkovi

Ročište optuženom direktoru bh. obavještajne agencije u utorak, 10. novembra


Direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić
Direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić

Sud Bosne I Hercegovine zakazao je ročište za utorak, 10. novembra, u kojima će se očitovati o prigovorima na predložene mjere koje je zatražilo Tužilaštvo Bosne I Hercegovine u predmetu protiv Osmana Mehmedagića, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegova advokatica Senka Nožica.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podignulo optužnicu protiv direktora i rukovoditelja u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta s uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

‘’Dakle optužnica je podignuta, potvrđena, mi imamo 15 dana rok da se izjasnimo o prigovorima na optužnicu, to je zakonski rok. Međutim, već u utorak je zakazano ročište po predloženim mjerama, to su mjere zabrana obavljanja dužnosti i djelatnosti i kontakta s uposlenicima. Dakle, u utorak je zakazano ročište na kojem ćemo se mi očitovati o našim prigovorima na predložene mjere", kaže Nožica.

Advokatica dodaje da je neobično i nije "baš česta praksa da se prije nego što se Sud očituje o prigovorima odbrane na predložene mjere, raspravlja o mjerama".

"Ja sam uvjerena da Sud zna šta radi, pa vjerovatno će i Sud svoju odluku o prijedlogu mjera tužioca donijeti nakon što riješi po našim prigovorima’’, objasnila je Senka Nožica, advokatica direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića za RSE.

Sud BiH potvrdio je 4. novembra optužnicu protiv direktora i rukovoditelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine (BiH) Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, potvrdio je za Radio Slobodan Evropa (RSE) Oleg Čavka postupajući tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Oleg Čavka.

Mehmedagić je za Radio Slobodna Evropa, 22. oktobra izjavio kako ne želi komentarisati podizanje optužnice Tužiteljstva BiH.

„Ne bih komentarisao i s položaja direktora OSA-e ne mogu da dajem neke izjave niti da komentarišem podizanje optužnice“, kazao je Mehmedagić za RSE.

Predmet u vezi sa zloupotrebom položaja nije povezan s provjerama validnosti Mehmedagićeve diplome koja je također predmet istrage Tužiteljstva BiH. Istraga u vezi s diplomom pokrenuta je početkom 2019. godine. Tada je Tužilaštvo BiH zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev, osim OSA-e.

Univerzitet za poslovne studije poništio je diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je nezakonito stečena.

XS
SM
MD
LG