Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv direktora OSA Osmana Mehmedagića


Osman Mehmedagić

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv direktora i rukovoditelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine (BiH) Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, potvrdio je za Radio Slobodan Evropa (RSE) Oleg Čavka postupajući tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Oleg Čavka.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podignulo optužnicu protiv direktora i rukovoditelja u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv direktora OSA-e, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, najprije je pokrenulo na osnovu anonimne prijave koja je zaprimljena 31. augusta.

Glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić potvrdio je u septembru da ova pravosudna institucija “provjerava navode iz anonimne prijave”.

"Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta s uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi.

Predmet u vezi sa zloupotrebom položaja nije povezan s provjerama validnosti Mehmedagićeve diplome koja je također predmet istrage Tužilaštva BiH.

Istraga u vezi s diplomom pokrenuta je početkom 2019. godine. Tada je Tužilaštvo BiH zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev, osim OSA-e.

Polovinom novembra 2019. godine Univerzitet za poslovne studije zvanično je poništio diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija Republike Srpske utvrdila da je nezakonito stečena.

XS
SM
MD
LG