Dostupni linkovi

Velika Britanija izašla iz Evropske unije nakon gotovo pola stoljeća


Britanija izašla iz Evropske unije, jedni slavili, drugi tugovali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Britanija izašla iz Evropske unije, jedni slavili, drugi tugovali

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju (EU) u petak 31. januara 2020. u ponoć po srednjeevropskom vremenu, nakon 47 godina članstva, što su hiljade Britanaca dočekale i proslavile na trgu ispred zgrade Parlamenta u Londonu.

Izlaskom Britanije iz najvećeg svjetskog trgovačkog bloka EU gubi 15 posto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i jedan od svjetskih vodećih finansijskih centara - London.

Izlazak je došao tri i po godine nakon što je izglasan na referendumu građana, tijesnom većinom sa 52 naprema 48 posto. Veliki gradovi glasali su za ostanak u Uniji, dok su manji većinski podržali izlazak. Engleska i Vels podržali su Brexit, dok su Sjeverna Irska i Škotska glasale za ostanak.

"Ovo nije kraj, nego početak", poručio je britanski premijer Boris Johnson u obraćanju naciji sat vremena prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Brexit će, rekao je Johnson, dovesti do prave nacionalne obnove i promjene, a nakon njega Velika Britanija će postati velika evropska sila i globalni igrač.

Niz događaja, uključujući marševe, proslave i bdijenja uz svijeće, održani su u Velikoj Britaniji u petak uveče.

Projektorom je na zgradi Downing Streeta 10 prikazan sat koji je odbrojavao do Brexita.

Minut do Brexita
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Bivši lider Stranke britanske nezavisnosti (UKIP), jedan od glavnih vođa kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU i osnivač stranke Brexit Nigel Farage je okupljenima na trgu ispred Parlamenta poručio:

"Više nećemo morati slušati Junckera, više našim premijerima neće govoriti birokrati iz Bruxellesa."

Dok su se ispred Parlamenta Velike Britanije okupile pristalice Brexita, stotine ljudi ispred Parlamenta Škotske u Edinburgu oprostile su se od Unije, a zbog Brexita se protestovalo i na granici Republike Irske i Sjeverne Irske.

Ispred Parlamenta Velike Britanije na velikom skupu okupile su se pristalice Brexita
Ispred Parlamenta Velike Britanije na velikom skupu okupile su se pristalice Brexita

Istovremeno, gradonačelnik Londona Sadiq Khan otvorio je vrata Gradske vijećnice kako bi ponudio građanima EU koji žive u Londonu besplatne pravne savjete i emocionalnu podršku. Oni moraju do 30. juna 2012. aplicirati za boravak, a ukoliko ga dobiju, za državljanstvo mogu aplicirati tek oko godinu dana kasnije.

"Ključna stvar je to da uprkos tome što država napušta EU, London ostaje evropski grad i globalni grad i državljani EU koji daju izvanredan doprinos našem gradu, ekonomski, društveno i kulturalno će uvijek biti dobrodošli ovdje", rekao je Khan, inače protivnik Brexita.

Skinute zastave

Nekoliko sati prije zvaničnog izlaska Unije u ponoć, u noći između 31. januara i 1. februara, zastava Evropske unije skinuta je sa predstavništva Velike Britanije u sjedištu EU u Briselu.

Skinuta zastava EU sa britanskog predstavništva u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Gotovo istovremeno, britanska zastava uklonjena je iz hola zgrade Evropskog vijeća u Briselu, a nešto kasnije i ispred zgrade Evropskog parlamenta.

Uklonjena britanska zastava iz hola zgrade Evropskog vijeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Premijer Boris Johnson rekao je prethodno, na sastanku svog kabineta nekoliko sati prije izlaska Britanije iz evropske zajednice, da će nakon ponoći početi "novo poglavlje priče Ujedinjenog Kraljevstva".

"Premijer je počeo sjednicu rekavši da danas počinjemo novo poglavlje u priči Ujedinjenog Kraljevstva, okrećući stranicu podjela od zadnjih tri i po godine i idući punom parom prema jedinstvu nacije i većim mogućnostima za svakoga, u cijeloj državi", prenio je Johnsonov portparol.

On je naveo da je kabinet diskutovao o budućoj trgovačkoj agendi, koja uključuje traganje za ugovorom o slobodnoj trgovini sa EU u kanadskom stilu.

Nastavak sage o Bregzitu i nakon Bregzita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Prelazni period

Velika Britanija je prva zemlja koja je izašla iz Evropske unije. Nakon skoro pola stoljeća članstva, Velika Britanija će biti smatrana trećom zemljom.

Ipak, promjene neće nastupiti odmah, nakon ponoći, jer tek slijedi prelazni period koji će trajati do kraja decembra ove godine kako bi se stanovnici i kompanije prilagodili ovoj promjeni.

Tokom tranzicije, Britanija će nastaviti da primjenjuje zakone Evropske unije ali neće biti zastupljena u EU institucijama. Britanija i EU u tom periodu trebaju da usaglase novi odnos o trgovini i sigurnosti.

Situacija sa Škotskom

U Škotskoj, koja je na referendumu 2016. izglasala ostanak u EU, planiraju bdijenja uz svijeće. A u govoru u Edinburghu, ministrica Nicola Sturgeon rekla je da je Škotska izvučena iz Europske unije protiv želje ogromne većine građana.

Izlazak Britanije iz Unije već je tri puta odgađan, dva puta nakon što je postignuti sporazum bivše premijerke Velike Britanije Therese May, tri puta odbijen u parlamentu.

Najveći kamen spoticanja bilo je kako izbjeći tvrdu granicu između Sjeverne Irske, koja je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, koja je članica Unije.

Prema sporazumu o Brexitu, Sjeverna Irska će slijediti pravila EU o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima – a ostatak Velike Britanije ne. Takođe, Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti carinsku uniju EU, dok će Sjeverna Irska nastaviti da primjenjuje evropske carinske propise u svojim lukama.

To znači uvođene novih kontrolnih punktova i postupaka za trgovinu robom između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije. Karakter i obim bilo kakve kontrole roba biće jasni tek pri završetku tranzicionog perioda.

Prava državljana Evropske unije u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i britanskih građana u EU, ostaće ista tokom prelaznog perioda. Procjenjuje se da će London platiti svojim evropskim partnerima na ime izlaska oko 35 milijardi eura, prenosi BBC.

Čelnici EU: Izazovi ostaju isti

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je na dan izlaska Velike Britanije kako će "EU početi novo poglavlje nakon izlaska Britanije kao jedinstvena snaga u globalnim pitanjima od klimatskih promjena do tehnološke preobrazbe, i neće imati manje mogućnosti zbog Brexita".

"Naše iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u sjajnoj izolaciji, nego u našoj jedinstvenoj zajednici", kazala je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i čelnikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem u povodu Brexita.

"Neka nitko ne dvoji - izazovi s kojima je Evropa suočena i mogućnosti koje može iskoristiti nisu se promijenili zbog Brexita", poručila je.

Prema njenim riječima, Brexit je ponudio 27 preostalih članica EU priliku koja se javlja "jednom u generaciji" - da osiguraju da Evropa bude predvodnica u izazovima od klimatskih promjena, digitalne revolucije, upravljanja migracijama do građenja snažnog partnerstva širom svijeta.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao da što se više Britanija udalji od pravila i regulacija EU nakon Brexita, to će imati manji pristup jedinstvenom tržištu.

Von der Leyen, Michel i Sassoli poručili su da Unija želi imati najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom nakon Brexita, ali da oni neće zamijeniti benefite članstva, te da će se EU sada fokusirati na borbu protiv klimatskih promjena i unapređenje digitalizacije.

Slavlja u Londonu na noć Brexita
Slavlja u Londonu na noć Brexita

Merkel: Duboki rez

Brexit predstavlja "duboki rez" za Njemačku i za cijelu Evropu, ocijenila je njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje "intenzivne" pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

"Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije", rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Istovremeno je naglasila da će Europa braniti svoje interese, posebice integritet europskog jedinstvenog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine u definisanju budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona.

Macron: Istorijsko upozorenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u kratkom obraćanju u petak uveče nazvao je britansko napuštanje Unije "šokom".

"To je istorijski znak upozorenja koji ostatak Evrope mora čuti", naveo je i nazvao Brexit žrtvenim jarcem neuspješne refome Evropske unije.

Macron je kazao kako je potrebno "više Evrope" da bi se odgovorilo na izazove moći, poput kineskog i američkog.

Vašington: Odnosi sa Britancima će biti još jači

Istovremeno, iz Vašingtona je poručeno da će "posebni odnosi" sa Ujedinjenim Kraljevstvom biti još jači, zahvaljujući Brexitu.

Američki ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu Woody Johnson izjavio je da predsjednik Donald Trump dijeli britanski "optimizam i uzbuđenje" zbog novog poglavlja u njihovoj istoriji.

On je naveo kako će britanski izlazak iz EU omogućiti da transatlantski trgovinski sporazum proizvede rast prosperiteta i radnih mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG