Dostupni linkovi

Britanska vlada odbacila zahtev za novi referendum u Škotskoj


Britanski premijer Boris Džonson i škotska premijerka Nikola Stardžen
Britanski premijer Boris Džonson i škotska premijerka Nikola Stardžen

Britanska vlada je odbacila zahtev škotske premijerke Nikola Stardžen (Nicoal Sturgeon) za raspisivanjem novog referenduma o nezavisnosti nakon Bregzita.

Vlasti u Londonu navode da bi to bilo "štetno skretanje pažnje" i potkopalo rezultat prethodnog glasanja pre pet godina. Time bi se prekršilo obećanje dato škotskom narodu da će prethodni referendum biti "jedino glasanje u ovoj generaciji".

Nikola Stardžen, koja predvodi proindependističku vladu u Edinburgu, rekla je da ima novi mandat da zatraži održavanje novog glasanja o nezavisnosti nakon što je njena stranka dobila najviše mesta u škotskom parlamentu na opštim izborima. Njena Škotska nacionalna partija (SNP) osvojila je 48 od 59 mesta koliko pripada ovoj regiji u britanskom parlamentu.

Britanska kraljica Elizabeta Druga je izložila u četvrtak program nove vlade. Zakon za izlazak zemlje iz Evropske Unije 31. januara je među više od 30 najavljenih pravnih akata.

O Bregzitu će se glasati u petak, a među objavljenim merama je i povećana sredstva za školstvo, Nacionalnu zdravestvnu službu i poboljšanje bezbednosti interneta.

U međuvremenu, ministarka inostranih poslova u opozicionoj Vladi u senci Emili Tornberi (Emily Thornberry), prva je najavila da će se nadmetati za čelnu poziciju u Laburističkoj stranci, nakon što je dosadašnji lider Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) najavio povlačenje posle loših izbornih rezultata.

Bivši britanski premijer i čelnik laburista Toni Bler (Tony Blair) kritikovao je "skoro komičnu neodlučnost" stranke tokom izbora.

XS
SM
MD
LG