Dostupni linkovi

Njemačka želi istragu o kršenju ljudskih prava u Ukrajini


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u četvrtak, 3. marta, Ujedinjene narode (UN) da pokrenu hitnu istragu kršenja ljudskih prava, koja je počinila Rusija tokom invazije na Ukrajinu.

"Moramo se suprotstaviti ovom napadu. Ljudska prava su univerzalna", navela je Baerbock u videoporuci Vijeću za ljudska prava UN-a, prenosi Reuters.

Baerbock je istaknula da je hitno potrebno formirati istražnu komisiju za Ukrajinu koja bi bila zadužena da istraži kršenja ljudskih prava tokom ruske invazije.

"Moramo biti čvrsti u pogledu odgovornosti", navela je.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Ahmad Khan potvrdio je 2. marta da će odmah otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nakon što je to zatražilo 39 država članica Suda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Marijupolj, Odesu, Harkov.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.

XS
SM
MD
LG