Dostupni linkovi

Njemačka upozorila Dodika na posljedice ako bi uhapsio Schmidta


Milorad Dodik, Banja Luka, BiH, 16. juna 2023.
Milorad Dodik, Banja Luka, BiH, 16. juna 2023.

Njemačka smatra da su izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, usmjerene protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nijemca Christiana Schmidta, "potpuno neprihvatljive".

"Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", naveo je glasnogovornik vlade u Berlinu, prenosi Njemačka ambasada u BiH.

Dodik je nedavno kazao da će deportirati šefa Ureda visokog predstavnika (OHR), kada Schmidt uđe na teritoriju Republike Srpske (RS).

"Daytonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade", istakao je glasnogovornik.

Glasnogovornik je podsjetio da je specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin, koji je prošle sedmice bio u BiH te razgovarao i sa rukovodstvom RS-a, "još jednom gospodinu Dodiku (...) vrlo jasno prenio naš stav".

"Nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje", navodi se u izjavi.

Glasnogovornik je istakao da je i od strane Evropske komisije došlo do otkazivanja poticaja.

"Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije", zaključio je u izjavi glasnogovornik vlade u Berlinu.

Zašto rukovodstvo RS-a ne priznaje Schmidta?

Od početka Schmidtovog mandata u OHR-u, 1. augusta 2021. godine, Dodik i ostatak rukovodstva u RS-u tvrdi da on nije legitiman.

Zvaničnom imenovanju Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a protivile su se Rusija i Kina, što u RS-u koriste kao potvrdu svojih stavova. Druge zemlje su tada ocijenile da za time nije ni bilo potrebe.

Tokom jula, Dodik je potpisao ranije usvojeni zakon koji propisuje da se odluke visokog predstavnika više ne objavljuju u entitetskom Službenom glasniku, što je potrebno da bi pravni akt postao važeći na teritoriji RS-a.

Ovaj pravni akt, još dok je bio u proceduri, van snage je stavio Schmidt, odlukom donesenom 1. jula, koristeći tzv. Bonnske ovlasti koje OHR-u daju pravo da donosi ili mijenja zakone, smjenjuje dužnosnike, nameće sankcije te uspostavlja ili gasi institucije.

XS
SM
MD
LG