Dostupni linkovi

Dodik potpisao zakon kojim se odluke OHR-a ne objavljuju u RS


Milorad Dodik, predsjednik RS
Milorad Dodik, predsjednik RS

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), potpisao je 7. jula sporni zakon o visokom predstavniku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Radi se o zakonskim izmjenama kojima se odluke visokog predstavnika više ne objavljuju u tom entitetu.

Dodik je to uradio uprkos tome što je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

Ovaj zakon je usvojila Narodna skupština RS u drugoj polovini juna. Pored ovog zakona entitetski parlament je usvojio i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Uobičajeno je da zakoni postanu važeći osam dana nakon objavljivanja u glasniku, ali je u entitetskom parlamentu izglasano da stupe na snagu već dan nakon objave.

Iz Tužilaštva BiH je na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) odgovoreno da oni zajedno sa agencijama za provođenje zakona "prate situaciju u pogledu postojanja elemenata kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH".

Dodaju da će provjeriti dostupne informacije i o tome obavijestiti javnost.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje su takođe donesene odlukama visokog predstavnika od 1. jula, ukoliko službena osoba na bilo kojem nivou vlasti ne izvršava njegove odluke, izriče joj se zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, te joj se zabranjuje vršenje dužnosti.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je povukao svoj veto na oba sporna zakona u utorak, 4. jula, jer u skladu sa odlukom visokog predstavnika "ti zakoni više ne postoje".

Uoči potpisivanja ukaza koji zakone proglašava važećim, njih mora da odobri i Vijeće naroda, koje posjeduje mehanizme zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda u BiH, Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Dodik, jedan od pokretača spornih zakonskih inicijativa, ranije je rekao da ovaj bh. entitet neće prihvatiti Šmitove odluke.

Zvaničnici iz RS na čelu sa Dodikom osporavaju legitimitet Šmita od njegovog dolaska na funkciju, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija. Druge zemlje su rekle da za to nije ni bilo potrebe.

XS
SM
MD
LG