Dostupni linkovi

Aktivistica Greta Thunberg oslobođena nakon privođenja u Njemačkoj


Aktivistica Greta Thunberg na protestu u zapadnoj Njemačkoj, 17. januar 2022.
Aktivistica Greta Thunberg na protestu u zapadnoj Njemačkoj, 17. januar 2022.

Aktivistica Greta Thunberg oslobođena je u utorak, 17. januara, nakon kratkog pritvaranja tokom prosvjeda protiv rudnika u Njemačkoj, saopćila je njemačka policija, piše Reuters.

Policija je u utorak privela švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, na prosvjedu protiv rudnika uglja u selu Luetzerath, u zapadnoj Njemačkoj.

Thunberg od prošlog vikenda prosvjeduje sa aktivistima koji traže da se zaustavi rušenje napuštenog sela Lützerath s ciljem proširenja rudnika.

Iz policije je za BBC ranije rečeno da Thunberg nije uhapšena i da će biti puštena nakon što provjere njezinu osobnu iskaznicu.

Također je navedeno da će svi privedeni u grupi u kojoj je Thunberg bila biti pušteni, nakon provjere identiteta.

Policija je ranije potvrdila agenciji Reuters da je Thunberg bila dio grupe koja je "jurila prema rubu" rudnika Garzweiler.

Aktivistica Greta Thunberg ispred policijskog automobila, 17. januara 2022.
Aktivistica Greta Thunberg ispred policijskog automobila, 17. januara 2022.

Video s mjesta događaja prikazao je policajce kako nose Gretu Thunberg s prosvjeda.

Selo koje se nalazi između Düsseldorfa i Kölna treba nestati da bi se omogućilo proširenje velikog otvorenog kopa lignita, jednog od najvećih u Evropi, koji eksploatira njemačka energetska kompanija RWE.

Kompanija je prošle godine postigla dogovor sa regionalnom vladom koji dozvoljava da se selo uništi i kojim se ujedno obavezuje da će prestati da upotrebljava ugalj do 2030. godine, a ne do 2038. godine kako je ranije planirano.

Ekološki aktivisti na tom mjestu nalaze se više od dvije godine kako bi spriječili pročirenje rudnika.

Vlada Njemačke smatra da je potrebno da se rudnik proširi zbog energetske sigurnosti Njemačke koja mora da nadoknadi prekid isporuka plina iz Rusije.

Ekolozi tvrde da bi rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika rezultiralo ogromnim količinama emisije plinova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Smatraju da je sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Njemačke da smanji emisije plinova staklene bašte koji zagrijavaju planetu.

Pozivaju se na studije koje sugeriraju da ugalj ispod Luetzeratha možda nikada neće biti potreban.

XS
SM
MD
LG