Dostupni linkovi

Berlin namjerava racionalizirati plin, Rusija ne odustaje od naplate u rubljama


Ruski radnik provjerava ventil naftovoda u Vjborgu, Rusija (fotoarhiva)
Ruski radnik provjerava ventil naftovoda u Vjborgu, Rusija (fotoarhiva)

Njemačka je 30. ožujka pokrenula plan za hitne slučajeve za upravljanje opskrbom plinom ako ruski zahtjev za plaćanjem goriva rubljama poremeti ili zaustavi isporuke ovog energenta.

Inzistiranje Moskve na plaćanju ruskog plina u rubljama, koji zadovoljava trećinu godišnjih energetskih potreba u Europi, potaknulo je na akciju i druge europske države.

Grčka je sazvala hitan sastanak dobavljača, nizozemska vlada je rekla da će potaknuti potrošače da manje koriste plin, dok je francuski energetski regulator poručio potrošačima da nema razloga za paniku.

Zahtjev za plaćanjem u rubljama, koji su odbile zemlje skupine G7, osveta je Moskve nakon što joj je Zapad uveo sankcije zbog rata u Ukrajini.

Moskva, koja akciju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom", kaže da mjere Zapada predstavljaju "ekonomski rat".

Kremlj je 30. ožujka signalizirao da bi mogao proširiti potražnju za plaćanjem u rubljama i na druge robe, uključujući naftu, žito, gnojiva, ugljen i metale, povećavajući prijetnje recesijom u Sjedinjenim Državama i Europi u kojoj inflacija vrtoglavo raste.

Zahtijevanje plaćanja za izvoz energije u rubljama, a ne u dolarima ili eurima nije kršenje ugovora, ali se Rusija prilagođava pritisku bez presedana, citirala je 30. ožujka agencija TASS zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova.

Rjabkov je rekao da očekuje da će Rusija i Europska unija postići dogovor o svojim razlikama u sljedećih nekoliko dana, prenosi TASS.

Očekuje se da će Moskva 31. ožujka obznaniti planove za plaćanje u rubljama, iako je rekla da neće odmah zahtijevati da kupci plaćaju izvoz plina u toj valuti, prenio je Reuters.

Reagiranje Berlina do sada je najjasniji znak da se Europska unija sprema na potez Moskve u prekidanju opskrbe plinom ako joj energent ne bude isplaćen u rubljama. Italija i Latvija već su aktivirale upozorenja.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck proglasio je "rano upozorenje" zbog moguće izvanredne situacije s isporukama plina, uz napomenu da ovo predstavlja pripremu zbog rizika od poremećaja ili prekida isporuka prirodnog plina iz Rusije.

Prema njemačkom planu za izvanrednu situaciju u vezi s plinom, rano upozorenje je prva od tri faze i ne podrazumijeva intervenciju države ili štednju ovog energenta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ministar Habeck je, ipak, apelirao na potrošače i tvrtke da smanje potrošnju i naglasio da je "važan svaki kilovata sat".

On je na pres-konferenciji rekao da su isporuke plina za sada osigurane i da Njemačka pažljivo prati protok plina kod tržišnih operatora.

Ako zalihe ipak padnu, njemački regulator mreže odrediti granicu zaliha plina, a industrija je prva u redu za smanjenje u korištenju energenta. Povlašteni tretman imali bi privatna kućanstva, bolnice i druge kritične ustanove.

Čak i bez opasnosti od nestašice plina, Njemačka je u opasnosti od recesije jer je skok cijena energije uzdrmao industriju, prisiljavajući neke proizvođače čelika da smanje proizvodnju. Vladino vijeće gospodarskih savjetnika je 30. ožujka više nego prepolovilo prognozu rasta za ovu godinu na 1,8 posto.

Polovica od 41,5 milijuna njemačkih kućanstava grije se na prirodni plin, dok je na industriju u 2021. godini otišla trećina od 100 milijardi kubnih metara plina.

XS
SM
MD
LG