Dostupni linkovi

Litvanija planira da prekine uvoz svih energenata iz Rusije


Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda na sastanku Joint Expeditionary Force (JEF) u Londonu, Velika Britanija, 15. mart 2022.
Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda na sastanku Joint Expeditionary Force (JEF) u Londonu, Velika Britanija, 15. mart 2022.

Litvanija radi na tome da prekine sav uvoz energenata iz susjedne Rusije, rekao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda, na konferenciji za medije u ponedjeljak, 21. marta.

"Gasna veza sa Poljskom, podmorska energetska veza sa Švedskom, sinhronizirani energetski sistem sa kontinentalnom Evropom – to sve ilustruje da se Litvanija priprema da živi u potpunosti bez ruskih energenata", rekao je Nauseda nakon sastanka sa holandskim premijerom, Markom Ruteom, u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

"Prešli smo većinu puta, kao što je mijenjanje gasa iz gasovoda za ukapljeni prirodni gas (LNG), a spremni smo i za upotrebu nafte iz drugih zemalja. Naša energetska sinhronizacija će uskoro biti kompletna, pa će Litvanija biti dobar primjer za Evropu", istakao je litvanski predsjednik.

Ministar inostranih poslova Litvanije, Gabrielius Landsbergis je nagovijestio da bi sankcionisanje Rusije u energetskom sektoru, posebno nafti, mogla biti tema rasprave na ministarskom sastanku koji se održava u Briselu 21. marta.

"Neizbježno je da počnemo da pričamo o energetskom sektoru, a definitivno možemo da pričamo o nafti jer je to najveći prihod ruskog budžeta", izjavio je Landsbergis uoči početka sastanka ministara inostranih poslova EU.

Da postoji mogućnost da se uvedu nove evropske sankcije protiv Rusije, najavio je i šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) koji je potvrdio da će novi paket kaznenih mjera biti na agendi današnje rasprave ministarskog sastanka.

Kremlj je, kao odgovor na moguće sankcije, upozorio da bi embargo na izvoz ruske nafte teško pogodio Evropu, ali ne i Sjedinjene Američke Države.

"Takav embargo bi ozbiljno uticao na svjetsko tržište nafte, i imao bi izuzetno loš uticaj na energetski balans na evropskom kontinentu", ocijenio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, tokom dnevnog obraćanja.

Moskva je ranije upozoravala da bi ih evropske sankcije mogle navesti na zatvaranje plinovoda ka Evropi.

Evropska unija – koja oko 40% gasa dobija iz Rusije – je i dalje podijeljena oko toga kako da se uhvati ukoštac sa pitanjem snabdijevanja energentima iz ove države, koja je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG