Dostupni linkovi

SAD šalje EU 15 milijardi kubika tečnog gasa


Terminal za tečni gas, ilustrativna fotografija
Terminal za tečni gas, ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države će raditi na obezbeđivanju dodatnih količina tečnog prirodnog gasa (LNG) za tržište Evropske unije od najmanje 15 milijardi kubnih metara u 2022. sa povećanjem koje se očekuje u budućnosti, saopštile su SAD i Evropska komisija (EK) u petak.

EK će objediniti potražnju kroz nove energetske platforme za dodatne isporuke između aprila i oktobra, navodi se u zajedničkom saopštenju. Radiće na obezbeđivanju stabilne potražnje za dodatnim američkim LNG od oko 50 milijardi kubnih metara godišnje do najmanje 2030. godine, navodi se u saopštenju.

Ovaj sporazum je usledio nakon tri samita u Briselu na kojima su lideri osudili rusku invaziju na Ukrajinu i ponudili novu podršku Kijevu.

"Najvažnija stvar je da ostanemo ujedinjeni i da svet nastavi da se fokusira na to kako je ovaj tip brutalan i na sve živote nevinih ljudi koji se gube i uništavaju", rekao je Bajden, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina, posle prisustva prvom danu samita EU u četvrtak.

"Moramo da ostanemo potpuno, potpuno, potpuno ujedinjeni", dodao je američki predsednik.

Invazija najvećeg evropskog snabdevača gasom dovela je do rekordnih cena već ionako visoke cene energije i naterala EU da obeća da će smanjiti upotrebu ruskog gasa za dve trećine ove godine povećanjem uvoza iz drugih zemalja i udela obnovljive energije.

Bajden je obećao da će Sjedinjene Države ove godine Evropi isporučiti najmanje 15 milijardi kubnih metara (bcm) LNG-a, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem.

Lideri EU će u petak razgovarati o tome šta još mogu da urade da obuzdaju visoke račune za energiju.

Španija, Grčka i drugi će se zalagati za ograničenja cena električne energije i intervencije na tržištu, dok će grupa koja uključuje Nemačku i Holandiju odustati i nastojati da odloži takve poteze, rekao je diplomata.

Biće i podela da li da se uvede embargo na rusku energiju, pored niza sankcija koje su već usmerene na Moskvu, ali se ne očekuje odluka.

EU uvozi 40 odsto gasa iz Rusije i više od četvrtine nafte. Zemlje koje najviše zavise od ovog snabdevanja – posebno Nemačka – oklevaju da preduzmu korak koji bi imao veliki ekonomski uticaj.

Lideri evropske 27-orke takođe će se obavezati da započnu zajedničku kupovinu gasa i punjenje skladišta pre sledeće zime kako bi se osigurali protiv daljih šokova u snabdevanju.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG