Dostupni linkovi

Njemačka vlada preuzela upravu nad podružnicom ruske rafinerije


Radnik u rafineriji Schwedt u Njemačkoj
Radnik u rafineriji Schwedt u Njemačkoj

Podružnica ruskog naftnog diva Rosnefta stavljena je u petak, 16. septembra pod upravu njemačkog saveznog regulatora. Tako je preuzeta kontrola nad rafinerijom PCK u Schwedtu, ključnim izvorom goriva za grad Berlin.

Rosneft Deutschland testirao je odlučnost Njemačke da do kraja godine obustavi uvoz nafte iz Rusije u okviruevropskih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Vlada Njemačke 16. septembra je odlučila presjeći tu rutu dostave, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energetiku.

"Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt", saopšteno je iz njemačkog je ministarstva ekonomije.

Rosneft Deutschland ima udio od oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače nafte u zemlji, saopštilo je ministarstvo.

Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog svijeka, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba. Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i aerodrom Berlin-Brandenburg.

Nije jasno ko će zamijeniti Rosneft kao većinskog vlasnika.

Britanska naftna kompanija Shell vlasnik je 37.5 posto udjela u Schwedtu, ali već se neko vrijeme želi povući.Danas su objavili da odluka njemačke vlade na njih ne utiče, dodavši da će "i dalje ispunjavati svoje ugovorne obaveze u skladu sa svojim dionicama".

Preuzimanje kontrole nad Rosneftom Deutschland najnoviji je potez Njemačke kako bi poduprla svoju energetsku industriju, koja se trpi posljedice rata u Ukrajini.

Njemačka je ove sedmice saopštila da će pojačati kreditiranje energetskih kompanija koje su u opasnosti od sloma zbog skokova u cijenama gasa nakon što je Rusija prekinula dostavu u Evropu kao znak odmazde za zapadne sankcije.

Njemačko komunalno poduzeće Uniper saopštilo je u srijedu, 15. septembra da bi vlada mogla preuzeti kontrolni udio, rekavši da raniji državni paket pomoći vrijedan 19 milijardi eura više nije dovoljan.

Vlada je takođe stavila SEFE, ranije poznat kao Gazprom Germania, pod upravu nakon što ga se ruski energetski div Gazprom odrekao u aprilu.

Izvori iz njemačke vlade rekli su prije objave 16. septembra da bi sve isporuke ruske nafte mogle biti zaustavljene.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG