Dostupni linkovi

EU sazvala hitan samit o energetskim planovima Unije


Yakutia, Rusija 12. maj 2022.
Yakutia, Rusija 12. maj 2022.

Ministri energetike Evropske unije pokušat će odobriti nove mjere u cijelom bloku kako bi snizili rastuće cijene gasa i struje na vanrednom samitu 30. septembra.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen trebala bi u srijedu u govoru predstaviti paket mjera, čiji je cilj ublažiti posljedice za pojedince i kompanije.

Ministar industrije Češke Jozef Sikela rekao je u utorak da će ministri energetike zemalja EU održati hitan samit 30. septembra, dajući zemljama priliku da potpišu prijedloge Unije i prevaziđu podjele između zemalja o najboljem načinu za rješavanje krize.

"Upravo sam sazvao još jedno vanredno Vijeće za energetiku kako bi raspravljali o prijedlozima Komisije za rješavanje visokih cijena energije", rekao je Sikela.

Ograničenje prihoda i porez na višak profita

Nacrt prijedloga Komisije, u koji je Reuters imao uvid, nametnuo bi ograničenje prihoda od 180 eura po megavat-satu na generatore koji prodaju struju, a ne rade na gas i prisilio bi kompanije na fosilna goriva da dijele višak profita.

Nacrt predviđa i uvođenje taksi na neočekivanu dobit koju kompanije za naftu, plin, ugalj i rafinerije ostvare od rastućih cijena energije u fiskalnoj 2022. godini.

Taksa bi iznosila 33% na ekstra dobit preduzeća, koja je viša od prosječne oporezovane stope profita od 20% u posljednje tri fiskalne godine.

Namet bi iznosio 33% viška profita preduzeća - definisanog kao profit koji je iznad 20% njihove prosječne oporezive dobiti iz posljednje tri fiskalne godine.

Od vlada zemalja EU bi se tražilo da potroše taj novac na mjere za pomoć potrošačima i kompanijama koje se suočavaju s ogromnim računima za energiju.

Od zemalja bi se također tražilo da smanje potrošnju električne energije za 5% u satima kada je cijena struje najviša, navodi se u nacrtu.

Predlog Komisije je prvi korak u dvosedmičnim intenzivnim pregovorima, u kojima će 27 zemalja članica EU pokušati da preformulišu prijedloge u konačne zakone koje sve članice mogu da odobre.

Diplomate EU kažu da postoji široka podrška za ograničenje prihoda za ne-gasne generatore, kao i planove za nametanje smanjenja potražnje za električnom energijom. Ali zemlje su podijeljene oko drugih ideja - uključujući gornju granicu cijene gasa, koja nije uključena u nacrt prijedloga Komisije.

XS
SM
MD
LG