Dostupni linkovi

Njemačka obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida


Cvijeće i svijeće u sjećanje na pad Berlinskog zida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Njemačka obilježava 30. godina od pada Berlinskog zida, sjećajući se dana kada su građani Berlina počeli rušiti betonsku blokadu koja je dijelila Zapadnu od Istočne Njemačke, nekoliko sati pošto su komunističke vlasti Demokratske Republike Nemačke (DDR) objavile ukidanje ograničenja putovanja za građane te zemlje.

U ceremoniji obilježavanja 30. godišnjice, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom učestvuju i predsjednici Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske.

Kako je saopšteno, cilj manifestacije je da se istakne doprinos tih zemalja u mirnoj revoluciji u tadašnjem DDR-u, koja je dovela do sloma komunističkog režima.

Centralna manifestacija održava se u Bernauer ulici koja je nekada dijelila Istočni i Zapadni Berlin.

Pet šefova država položili su cvijeće u znak sjećanja na poginule na granici između dvije Njemačke.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njegov mađarski, poljski, slovački i česki kolega - Janoš Ader, Andžej Duda, Žužana Čaputova i Miloš Zeman - polažu cvijeće na mjestu nekadašnjeg Berlinskog zida
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njegov mađarski, poljski, slovački i česki kolega - Janoš Ader, Andžej Duda, Žužana Čaputova i Miloš Zeman - polažu cvijeće na mjestu nekadašnjeg Berlinskog zida

"Evropa se mora založiti za demokratiju i slobodu, za ljudska prava i toleranciju", izjavila je Angela Merkel.

"Takve vrijednosti uvijek se moraju oživljavati i iznova braniti", rekla je Merkel političkim liderima i gostima na ceremoniji ispred Kapele pomirenja u Bernauer ulici, upozorivši da se te slobode ne mogu "uzimati zdravo za gotovo".

Njemački predsjednik Steinmeier je u svom obraćanju na ceremoniji u Bernauer ulici istakao da pad Berlinskog zida nije označio "kraj istorije", kako ga je okarakterisao američki istoričar Francis Fukuyama.

"Borba političkih sistema se nastavila i budućnost je neizvjesnija nego ikad prije", rekao je njemački predsjednik.

"Liberalna demokratija se iznova dovodi u pitanje", rekao je Steinmeier i dodao da su Njemačka i njeni evropski saveznici morali svakodnevno da se bore za mirnu i ujedinjenu Evropu, kao i da svaka zemlja mora da učini svoj dio da bi se prevazišle razlike.

Steinmeier se zahvalio istočnoevropskim susjedima što su omogućili mirnu revoluciju.

"Bez hrabrosti i volje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka, ne bi bile moguće mirne revolucije u istočnoj Evropi i ponovno ujedinjenje Njemačke", rekao je Steinmeier.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas takođe je iskoristio priliku za apel za evropsko jedinstvo.

"Moć se udaljava od Evrope. Autoritarni modeli su u porastu. Sjedinjene Države sve više gledaju prema unutra i međunarodno pravo gubi na značaju", rekao je Maas.

"To znači da ćemo morati svladati neke od naših najomiljenijih nacionalnih tabua. Pogotovo ovdje u Njemačkoj, a vrijeme za to je upravo sada."

Berlinski zid, koji je razdvajao istočni i zapadni dio Berlina od 1961. godine srušen 1989. godine.

Nakon pobuna u Poljskoj i Mađarskoj 1989. godine došlo je do lančane reakcije koja je zahvatila i tadašnju Istočnu Njemačku što je na kraju dovelo do rušenja zida.

Nakon višesedmičnih nereda vlada Istočne Njemačke je 9. novembra 1989. godine saopštila da svi njeni građani mogu da posjete Zapadnu Njemačku i zapadni Berlin.

Rušenje zida zvanično je počelo 13. juna 1990. godine, a završeno je u novembru 1991. godine.

Padom Berlinskog zida otvoren je put za ponovno ujedinjenje Njemačke, što se formalno i dogodilo 3. oktobra 1990. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG