Dostupni linkovi

Nikolićevo evropejstvo pod lupom


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je i pre i posle izbora da neće skretati Srbiju sa evropskog puta. S obzirom na njegov radikalski antievropski, proruski politički bekgraund, istražujemo da li domaći i strani posmatrači veruju da će Nikolić svojim konkretnim potezima kao predsednik države biti na tom kursu.

Naši sagovornici su obazrivi u proceni kako će se na spoljnopolitičkom planu ponašati novi predsednik, veruju da su obazrivi i međunarodni zvaničnici. Iako niko nije zaboravio ranija politička uverenja Tomislava Nikolića niko nije izrazio onu vrstu sumnje koju su pokušali da poseju demokrati Borisa Tadića u čuvenom predizbornom spotu u kome su sučelili ta dva Nikolićeva stava.

(VIDEO: Predizborni spot DS-a)


„Nisam siguran da su sva predizborna obećanja i promena kursa napredne stranke uverljivi do kraja, ništa me ne uverava da ćemo dobiti bolje od onog što smo imali“, kaže bivši diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić.

„Sve zavisi od toga kakva će biti Vlada. Ali svejedno, mislim da predsednik neće imati onako naglašenu ulogu u međunarodnim odnosima, kakvu je imao dosadašnji. To je jedna od mogućnosti. Drugo, ne verujem da će novi predsednik ići za tim da koči direktno evropski put. Međutim, niz naših unutrašnjepolitičkih elemenata će možda samo po sebi dovesti do toga. Tu se plašim ograničenja koja pred pobednicima izbora stoje“, istakao je on.

Spoljno politički komentator Boško Jakšić očekuje da će biti usporen evropski put Srbije, iako ne sumnja da će Tomislav Nikolić biti proevropski orijentisan predsednik.

„Mislim da on od toga neće odstupati, jer bi to bilo političko samoubistvo. Suviše bi otvorio jedan front na kome nema šanse da pobedi, mogao bi samo da izgubi. Ali ono što će se događati je usporavanje procesa evropskih integracija. Upravo zbog toga što će Brisel testirati Nikolića u periodu koji će trajati, recimo, najmanje godinu dana. Dakle, Tadićeva dinamika se usporava. Ukoliko posle tih godinu, godinu i po dana Nikolić položi test, onda će doći do ubrzavanja“, kaže Boško Jakšić.

Džuda: Nikolić nema manevarski prostor

„Moje je mišljenje da ni sam Nikolić ne zna koliko je njegovo evropejstvo“, kaže glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković.
Zastava EU i Srbije
Zastava EU i Srbije

„On se sa tim praktično još nije suočio. Nikolić je ostvario neke kontakte koji su ranije bili nezamislivi, ali provera dubine njegovog evropejstva je pitanje dana ne za Evropu, već za Srbiju, za region. A to ćemo tek izmeriti. Imaće vrlo brzo konkretne povode i prilike da to pokaže. Uskoro ćemo ga inaugurisati, položiće zakletvu, počeće međunarodni kontakti, videćemo kako će se ponašati prlikom formiranja Vlade, videćemo te ritualne zvuke koje će početi da pušta ka regionu, posebno ka Bosni i Hrvatskoj i Crnoj Gori. Onda ćemo izmeriti njegovo evropejstvo. Ali mislim da nije pristojno prozivati sada Nikolića za neevropejstvo. Daće on nama prilike, ako se tako bude ponašao, da ga kritikujemo, neki da ga pravdaju i što god već da bude“, navodi Žarković.

Čak i ako Nikolić bude manje Evropejac nego što je obećavao, teško da će moći da skrene Srbiju sa evropskog puta, s obzirom na male ingerencije predsednika države u određivanju spoljne politike. To je po Ustavu, ma kako to izgledalo u vreme predsednikovanja Borisa Tadića, u nadležnosti Vlade i Parlamenta.

Zato naš sagovornik iz Londona, ugledni britanski publicista i poznavalac balkanskih prilika Tim Džuda procenjuje da Nikolić neće ništa bitno promeniti, a razloge što Zapad ipak možda malo strepi, ovako objašnjava:

„To što Zapad možda ima dozu strepnje pred Nikolićem nije potrebno ni objašnjavati. On je nepoznata veličina, a uz to dolazi iz ekstremno nacionalističkog bekgraunda. Međutim, on nema manevarski prostor da bilo šta suštinski izmeni. To što neće formirati vladu nego će biti nešto poput “srpske kraljice”, koja nema važna ovlašćenja. Dakle, on neće biti važan politički akter na političkoj sceni. Dakle, sa Nikolićem kao predsednikom i Tadićem kao premijerom, pri čemu SNS nije u vladi – ništa se ne može promeniti. Nikolić bi jedino mogao nešto promeniti ako bi njegov SNS ušao u koaliciju sa SPS-om i DSS-om, ali, to je najmanje verovatan scenario. Sve u svemu, rekao bih da se oko toga stvara previše histerije.”
XS
SM
MD
LG