Dostupni linkovi

Kuda Nikolić vodi Srbiju


Tomislav Nikolić slavi izbornu pobedu u sedištu stranke
Tomislav Nikolić slavi izbornu pobedu u sedištu stranke
Dan posle izborne pobede naprednjaka Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, u Srbiji propitivanje - šta se dogodilo, kuda ide Srbija, šta to znači za njen evropski put, za odnose sa susedima? Šta donosi novi srpski predsednik koga pamte kao najbližeg Šešeljevog saradnika iz ratnih 90-ih?

Srbija je prespavala ali i dalje ima izrazito emotivnih reakcija na novoizabranog predsednika. Jednu od njih smo zabeležili. Sociološkinja Zagorka Golubović koja je javnim pismom bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića upozorila da može postati grobar demokratije u Srbiji ako ne promeni svoje ponašanje i prestane da uzurpira vlast i otrese se svog okruženja, dan posle Tadićevog poraza kaže:

„Ja sam očajna, eto kakva je moja reakcija. Očajna sam da naš narod može jednog primitivca da izabere za predsednika. Verujte, ja sam sklona da se iselim iz ove zemlje.“

I dok 82-ogodišnja profesorka razmišlja da pakuje kofere, drugi slave, jer su najzad odneli dugogodina željenu pobedu, a treći sležu ramenima jer nisu hteli više da biraju manje zlo. Pa ma kuda krenula Srbija privremeno.

Kakva može biti Srbija sa bivšim Šešeljevim radikalom i još uvek četničkim vojvodom na njenom čelu? Odgovor smo potražili najpre u formalnim ustavnim ovlašćenjima. Da li novi predsednik može da napravi ozbiljniji politički zaokret Srbije ako se pridržava Ustava?

„Ne bi mogao nikako. Jer on nema ovlašćenja da vodi politiku. To ovlašćenje ima isključivo Vlada i to u Ustavu piše", kaže profesor Ustavnog prava Zoran Ivošević.

Tomislav Nikolić je ubeđivao Srbiju poslednjih godina da je okrenut Evropskoj uniji. Veruje li u to Sonja Biserko predsednica Helsinškog odbora Srbije?

„Srbija ulazi u vrlo nepredvidljivu, nestabilnu fazu. A Tomislav Nikolić je ono što je bio svih ovih godina. Njegova retorička promena nije nikakva garancija za neke suštinske promene. On čak nije izneo na videlo neki novi program. On može da bude garant samo usporenih promena i kretanja ka evropskim integracijama“, ocenjuje Biserko.

Kakav će biti dalji proces normalizacije odnosa u regionu sa predsednikom čija je biografija dobro poznata susedima.

„Region će sve to gledati sa velikim strepnjama. Jako je važno kako će međunarodna zajednica u ovom momentu reagovati. Nadam se da će zaštititi i BiH i Kosovo od mogućih radikalizacija koje nosi ova politika koja se sada ozvaničuje u Srbiji“, kaže Sonja Biserko.

Nema više šminkanja

Zanimljivo je da pobedu Tomislava Nikolića deo razočaranih bivših Tadićevih glasača vidi kao šansu da se institucija predsednika vrati u ustavne okvire, da će dugoročno imati pozitivne efekte to što su birači stavili na znanje da će proći tako svako ko bahato stavi šapu na Srbiju, od medija do biznisa, ko izigra data politička obećanja.
Karikatura "Viktorija" Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura "Viktorija" Predraga Koraksića Coraxa

Advokat Srđa Popović, žestoki kritičar dosadašnje vlasti, svestan je šta dolazak bivšeg radikala na čelo Srbije donosi kratkoročno ali o budućnosti Srbije nije baš imao šta da kaže.

„Na kratak rok biće gore, zato što ja mislim da je Toma Nikolić manje sposoban, nepouzdaniji, neozbiljan čovek, mislim da ima strašnu biografiju zbog koje u ovoj državi uopšte ne bi smeo da bude na političkoj sceni. Ja mislim da su naprednjaci puni frustracija jer su već tri puta na domak pobede, sad su došli do nje i može da bude osvetničkog raspoloženja, prenagljenih poteza", ocenjuje Popović.

Na pitanje šta je dobro na duži rok, Popović kaže:

„Na duži rok je dobro što sad znamo na čemu smo. Nema više šminkanja“, a na pitanje u kom pravcu će ići Srbija na čelu sa Nikolićem, odgovorio je da je pitanje budućnosti tipično novinarsko pitanje, a on na njega ne može da odgovori.

„Ne znam, ozbiljno ne znam. Nemam pojma“, rekao je Popović.

Deo Srbije koji je apstinirao ili ubacivao takozvane bele listiće prozvan je zbog pobede naprednjaka Nikolića, onaj, pak, koga nezadovoljni birači smatraju glavnim krivcem, Boris Tadić, u prvom nastupu kao bivši predsednik okrivio je intelektualce i deo Srbije za nerazumevanje.

O sopstvenom propitivanju Demorkatske stranke nije rekao ni reč. A i zašto bi kada dan posle izbora Tadića od blata pravi Srbijanka Turajlić u Tašmajdanskom parku, Vesna Pešić na Topčideru, Petar Luković u Zvezdarskoj šumi a Peščanik u Čuburskom parku, kako javlja satirični sajt Njuz.Net.
XS
SM
MD
LG