Dostupni linkovi

Nikolić spreman da se tuče zbog izbora


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Priča o optužbama za krađu izbora, koju je inicirala opoziciona Srpska napredna stranka, dodatno se zaoštrava nakon što je nadležno tužilaštvo saopštilo da nije bilo izborne krađe. Dok policija nastavlja istragu o tome kako su glasački listići nestali, lider naprednjaka ne preza ni od otvorenih pretnji da je spreman da se i fizički obračuna ukoliko bude neregularnosti tokom glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da nije bilo prekrajanja izbornog rezultata na biračkom mestu u Pančevu, odakle potiče ukradeni džak listića, koji su funkcioneri Srpske napredne stranke pokazali kao navodni dokaz izborne krađe.

Ta vreća je, rekao je Tomo Zorić, portparol, tužilaštva, iznet nakon što su svi glasovi evidentirani, a zapisnik upućen Republičkoj izbornoj komisiji bez ikakvih izmena.

„Ovde se ne radi o izbornoj krađi narodne volje, odnosno, prekrajanju izbornog rezultata jer ste videli da su zapisnike potpisali svi predstavnici stranaka, da je zapisnik autentičan, već se radi o oduzimanju glasačkih listića koji su već prebrojani i konstatovani u zapisniku bez i jedne primedbe od svih stranaka nakon što je završen izborni proces“, rekao je Zorić.

S obzirom da je pretkrivični postupak u toku, Zorić i njegove kolege novinarima nisu iznosili detalje o slučaju, ali su rekli da imaju određene podatke o tome kako je glasački materijal ukraden.

Zorić je ukazao i na nepoklapanja i nedoslednosti u izjavama funkcionera Srpske napredne stranke o ukradenoj vreći listića.

Rekao je, naime, da je predsednik SNS Tomislav Nikolić javno saopštio da je nađeno oko 3.000 listića, a policiji je predato 2.109 istića koji potiču sa glasačkog mesta 57 u Pančevu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Podsetio je takođe na izjavu predsednika SNS da su ti listići nađeni u kontejneru, dok je njegov zamenik Aleksandar Vučić u policiji izjavio da je taj materijal SNS-u dostavljen ispred stranke.

"Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autentični, što znači da su to listići koje je obezbedila Republička izborna komisija ", naglasio je Zorić.

Portparol tužilaštva je, međutim, rekao i to da u Republičkoj izbornoj komisiji fali još 20 vreća glasačkih listića poput one koju je pokazao Nikolić.

Policija će sve do kraja istražiti

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je ranije da mu, s obzirom da ga prati prošlost optužbi za izborne krađe, ne pada na pamet da učestvuje u tome i da će policija sve pritužbe o izbornim neregularnostima do kraja istražiti.

”Saslušano je nekoliko desetina ljudi, odnosno, svi oni koji su učestvovali u izbornom lancu, nije bilo privilegovanih i zaštićenih. Svi koji su učestvovali u tome moraće da daju izjave”, rekao je Dačić.

Ni politički analitičar Vladimir Goati ne veruje da se dogodilo krivično delo prekrajanja izbora, da je, drugim rečima, došlo do krađe glasova građana, nego da se desila jedino krađa izbornog materijala. Ocenjuje da upravo čuvanje izbornog materijala noć pre i noć posle izbora predstavlja najslabiju kariku tačku u izbornom zakonodavstvu.

"Ovog puta sam spreman da se fizički i ja lično tučem na biračkom mestu na kome kradu", poručio je Tomislav Nikolić.


”Tu je, kao što se sada pokazuje, kritična tačka u čitavom tom izbornom procesu. Izborni materijal veče pred izbore dolazi u datu organizaciju i obično se smešta kod predsednika biračkog odbora. Onda imamo situaciju: završeni izbori, prebrojani glasovi, distribuirani po partijama gde su njihovi predstavnici potpisali da je sabiranje bilo u redu i da je izborni izveštaj u redu. To se završava, recimo, u deset sati uveče. Taj izborni materijal opet stoji, i to je još jednom ta ista slaba tačka u izbornom procesu, kod predsednika biračkog odbora, koji nema snagu ni mogućnost, a nekada ni želju, da to čuva”, objašnjava Goati.

Da se napeta situacija u izbornoj Srbiji može oteti kontroli i čak prerasti u nasilje najavio je predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić. On je odbacio tvrdnje Tužilaštva da nije bilo izborne krađe i najavio da će se za drugi krug predsedničkih izbora naprednjaci bolje organizovati. Rekao je čak i da su spremni da 20. maja "fizički brane svaki glas".

„Dakle, neće moći da bude krađe ili ćemo da se tučemo zaista kad god budu hteli da kradu. Ovog puta sam spreman da se fizički i ja lično tučem na biračkom mestu na kome kradu. Znači, neće biti zapisnika na biračkom mestu na kome se utvrdi krađa“, zapretio je lider SNS-a.

Vladimir Goati kaže da bi izborni materijal trebalo noć pre i noć posle izbora da čuva zvanični organ jer, kako se metaforički izrazio:

“U demokratiji je izborni listić ono što je u ekonomskom sistemu novčana jedinica“.

Da je u pitanju ukradena jedna vreća listića, kaže Goati, to bi nekako i moglo proći, ali 20 ukradenih džakova upućuje na to da je reč o organizovanoj akciji, zbog čega se u mestima sa kojih su uzeti listići može dovesti u pitanje čitav ishod biračkog procesa.

Zbog količine ukradenog izborog materijala, dodaje naš sagovornik, ne treba isključiti ni mogućnost da su u toj eliminaciji i sklanjanju izbornog materijala učestvovali i sami ljudi iz biračkih odbora, pa možda čak i njihovi predsednici, kako bi kompromitovali izborne rezultate.

Goati ipak naglašava da ovo što se dogodilo sa izbornim materijalom ne dovodi u pitanje regularnost izbora, iako baca senku na izborni proces.
XS
SM
MD
LG