Dostupni linkovi

Nikolić ilegalnim putevima na predizborni skup u Mitrovicu


Tomislav Nikolić, predizborni skup u Mitrovici, 11. april 2012.
Tomislav Nikolić, predizborni skup u Mitrovici, 11. april 2012.
Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića održala je u sredu predizborni skup u severnom delu Mitrovice, unatoč veoma napetoj situaciji u tom gradu.

U međuvremenu, dok kosovski zvaničnici u Mitrovici poručuju da građani na severu koji žive u mešovitim sredinama trebaju braniti prag svoje kuće, kada je to potrebno, oni u Prištini ističu da to ipak pripada institucijama koje su zadužene za sigurnost, a koje se inače do sada i nisu pokazale uspešnim.

Situacija na severu Kosova i dalje je napeta od nedelje kada je jedan kosovski Albanac izgubio život u eksploziji. Policija je pojačala svoje patroliranje u sredinama gde živit mešovito stanovništvo, kojima je inače gradonačelnik Mitrovice Avni Kastrati poručio da trebaju braniti svoje.

“Ukoliko dođe do eventualnih napada na kuće, onda svako ima pravo da brani prag svoje kuće zato što drugog rešenja nema”, kazao je Kastrati.

Za razliku od Kastratija, predsednik Skupštine Jakup Krasniqi je izjavio da je odgovornost i obaveza institucija da brani građane, kao i teritorijalnu celovitost zemlje.

“Sve kosovske institucije koje imaju za obavezu da pruže sigurnost u zemlji trebaju imati dodatnu odgovornost kako bi to postigli i zaštitili građane u svakom delu Kosova”, kazao je Krasniqi.

Ubistvo i napeta situacija ipak nije sprečila srbijanske političare da održe predizborni skup u tom delu.

Skup bez dozvole policije

Lider Srpske napredne strane Tomislav Nikolić je na trgu Šumadija pred oko 100 okupljenih građana poručio da neće odustati od Kosova.

“Kosovo nije moje, nije mi ga ostavio otac, nisam ga kupio, ne mogu da ga prodam, nemogu nikome da ga poklonim, pripada svima vama - celoj Srbiji, svakom njenomgradjaninu pojedinačno pa kako građani žele tako će i da bude. U Ustavu piše da žele da bude – Srbija i biće Srbija dok poslednji Srbin hoda zemljom Srbijom”, kazao je on.

Iz policije, pak, javljaju da iz ove stranke nisu tražili dozvolu za održavanje jednog takvog skupa te da su političari iz Srbije ušli na Kosovo ilegalnim putem i tako izbegli granični prelaz.

“Ovaj predizborni skup predstavnika političkih partija Srbije prošao je bez incidenata. Ali mogu reći da organizatori nisu zatražili dozvolu za održavanje jednog takvog skupa, a i političari su ušli na teritoriji Kosova koristeći se sporednim, odnosno ilegalnim putevima”, kazao je portparol policije Besim Hoti.

Sa druge strane, Skupština Kosova nije usaglasila stavove o sazivanju vanredne sednice o dešavanjima u Mitrovici i uopšte na severu.

Pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija je zatražio održavanje sednice, a pre toga su tražili i da se u Mitrovici proglasi vanredna situacija. Ovu inicijativu međutim nisu potržale ni partije na vlasti ali ni opozicija.

Na osnovu procedura, vanrednu sednicu saziva predsednik ili 40 poslanika. Ostaje da se vidi da li će se pitanje Mitrovice naći na sledećem zasedanju Skupštine u četvrtak.
XS
SM
MD
LG