Dostupni linkovi

Mitrovica: Srbi sprečili policiju da postavi kontrolne kućice


Policija Kosova
Policija Kosova
Srbi u severnom delu Mitrovice nisu dopustili Policiji Kosova da postavi policijske kontejnere u tom delu, što je naredila zvanične Priština, a nakon ubistva jednog Albanca.

“Organizovana grupa od oko 100-200 osoba srpske nacionalnosti praktično je demolirala kontejner koji je trebalo da služi pripadnicima policije zbog klimatskih promena. Trenutno se u tom reonu nalaze dve patrole Policije Kosova”, kazao je za RSE Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici.

U noći sa subote na nedelju, nepoznate osobe postavile su eksplozivnu napravu na prozoru stana u prizemlju u jednom od tri solitera u severnom delu Mitrovice, stotinak metara zapadno od glavnog mosta na Ibru. Tom prilikom poginuo je Seljver Haradinaj, a ranjeno je njegovo dvoje dece.

Dan kasnije, policija je zabeležila slučaj fizičkog napada na stariju osobu, srpske nacionalnosti, u Suvom dolu, u blizini tri solitera, koja je prebačena u bolnicu u severnom delu Mitrovice, gde mu se pruža zdravstvena nega.

Počionici i napadači u oba ova slučaja su još uvek nepoznati.

Ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, posle ubistva kosovskog Albanca je naredio uspostavljanje policijskih tačaka kod tri solitera.

A jedan od predstavnika Srba na severu, Marko Jakšić, kazao je za RSE da su Srbi na severu protiv prisustva policijskih jedinica sa juga, te su Srbi zbog toga i reagovali.

On je dodao da tamošnje stanovništvo nema ništa protiv postavljanja policijskih kontejnera, ali pod uslovom da pokraj njih budu prisutni policajci iz severne policijske stanice.
Besim Hoti
Besim Hoti

Nakon oglašene sirene oko 13 časova, koja podrazumeva okupljanje stanovništva, nekoliko stotina Srba uklonilo je policijske kontejnere.

“Zašto to Srbi ne bi zahtevali? Zašto se KPS sa juga meša u resore i nadležnost u severnom delu grada? Sve ovo što je severno od Ibra je resorna nadležnost KPS u severnom delu grada i treba se držati principa i argumenata. Zašto bi neko dolazio sada, neko iz Prištine, ovde kada je to nadležnost ovih ljudi ovde na severu Kosova”, smatra Jakšić.

Portparol policije, Besim Hoti, međutim ističe da bi na toj statičnoj policijskoj tački bili pripadnici Policije Kosova različitih etničkih struktura.

“U sklopu Severne stanice mi imamo pripadnike albanske, srpske i bošnjacke nacionalnosti, a njihovo prisustvo bi omogućilo bržu komunikaciju sa stanovnicima u mestima gde živi mešovito stanovništvo”, kazao je Hoti.

On je dodao da više i nije bitna oprema koja bi služila policijskim jedinicama, već da je bitna fizička prisutnost policije u ovoj zoni.
XS
SM
MD
LG