Dostupni linkovi

Špirić se pridružio Dodiku na crnoj listi SAD


Nikola Špirić
Nikola Špirić

Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Država zbog umiješanosti u značajnu korupciju, navedeno je u saopštenju Stejt dipartmenta (State Department).

Navodi se da je Špirić kao "poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma".

Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države.

Iz Stejt dipartmenta napominju da je odluka donesena prema članu 7031 (c) Zakon o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine.

Prema ovom članu, u slučajevima kada državni sekretar SAD-a ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju ili ozbiljno kršenje ljudskih prava, takvi pojedinci, kao i članovi njihovih porodica, nisu podobni za ulazak u SAD.

Nikola Špirić smatra kako je ovo proizvod frustracija odlazeće američke ambasadorke u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack), "koja se miješa u izborni proces kako bi navodno pomogla opoziciji u Republici Srpskoj".

"Ništa nije slučajno s obzirom da je 25 dana do izbora i vidjećemo čiji je rukopis unutar toga", poručio je Špirić.

Na istom tragu je i Špirićev stranački šef, Milorad Dodik, koji se takođe nalazi na crnoj listi Stejt dipartmenta, koji smatra da je Špiriću sve podmetnuto zbog branjenja stavova RS-a.

"Njegova krivica je zato što nije prihvatio da podrži sumorni i antisrpski rad Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. On je podnio ostavku i nije htio da bude dio komisije koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje funkcionera RS-a i Srbije. Radi toga mu je napakovana ovakva vrsta priče i drugog objašnjenja nema", rekao je Dodik.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da to ministarstvo nije imao informacije o uvođenju sankcija Špiriću, te da je za to čuo iz medija.

"I ja sinoć to čuo. Koliko sam vidio iz medija, radi se o jednoj aktivnosti koja je provedena po posebnom američkom zakonu, koji oni koriste kada se radi o osobama upletenim u ekstremne slučajeve korupcije. Tu odluku je potpisao američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike)", istakao je Crnadak.

Povodom uvođenja sankcija Špiriću, oglasila se Ambasada SAD-a u BiH iz koje navode da američki državni sekretar Majk Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije i dokaze da je Špirić uključen u korupciju i da je ometao javne procese.

Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA, kaže da su svojevremeno pisali o sumnjivoj kupovini nekretnina u Beču od strane Špirića i da su za to platili odlukom suda odštetu Špiriću u iznosu od 6.000 maraka (više od 3.000 evra), a da se sada vidi da su bili u pravu.

"Meni je krivo što su američke vlasti i američka administracija primijetili jednu takvu ogromnu korupciju u jednom liku kao što je Nikola Špirić a da to ovdašnje pravosuđe nije primijetilo", kaže Trifunović uz konstataciju da niko tada nije reagovao što su platili kaznu iako su govorili istinu.

Trifunović: Američke vlasti su primijetile ono što nisu bosanskohercegovačke
Trifunović: Američke vlasti su primijetile ono što nisu bosanskohercegovačke

​Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH kaže da se o Špirićevoj umiješanosti u korupciju govorilo već godinama, ali nije bilo nikakvog epiloga, te ističe da je tužno da druge države to moraju da primijete a ne domaće institucije.

"Bio je umiješan u brojne afere poput upitnog sticanja dobiti, kupovine nekretnina i druge, a to je samo jedan mali dio cijele priče. O svemu tome su i mediji izvještavali, postojale su i određene istrage, međutim, naravno da je kod nas pitanje da li će biti procesuiran dok je god na vlasti kao i većina ostalih funkcionera. Sad ovako treba da dođe neko sa strane da prije to prepozna nego domaće institucije", ističe Korajlić.

Iz arhive RSE: Političari ne prijavljuju imovinu, kazni nema | Porastao broj super bogataša u BiH

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Nikola Špirić posjeduje značajnu imovinu, pa je tako u Banjaluci vlasnik stana od 125 kvadrata i poslovnog prostora od 110 kvadrata, vrijednih više od 200.000 evra a posjeduje i stanove u Sarajevu i Novom Sadu.

U imovinskom kartonu iz 2014. godine, Špirić je prijavio naslijeđe, kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru a u izjavi koju je popunio 2012. godine, napisao je da kćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin stan u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG