Dostupni linkovi

Špirić: Savjet ministara aktivno radi na ispunjenju evropskih uslova


Nikola Špirić, foto: Midhat Poturović
Nikola Špirić, foto: Midhat Poturović
Vijeće ministara BiH pokrenulo je nekoliko aktivnosti na ispunjavanju uslova kako bi Bosna i Hercegovina do kraja godine mogla aplicirati za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Među ostalim zahtjevima ponovo je aktuelizirana implementacija odluke Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić –Finci” Vijeće ministara je zadužilo Minstarstvo pravde da u što kraćem roku formira komisiju zaduženu za provođenje ove odluke.

"Pokušavamo da dođemo do jednog prihvatljivog teksta koji bi otvorio vrata Bosni i Hercegovini da podnese aplikaciju za članstvo. To nije jedina stvar koja nam otvara ta vrata. Isto tako smo se obratili jednim radnim zaključkom Domu naroda i zamolili ih da učine sve da usvoje Zakon o popisu stanovništva koji je dostavljen od Savjeta ministara – jer i to je jedan od uslova kako bismo mogli aplicirati za članstvo. Treća stvar i treći zaključak jeste da smo zadužili Ministarstvo spoljne trgovine da u roku 30 dana Vijeću ministara dostavi nacrt zakona o državnoj pomoći. Ja imam informaciju od resornog ministra da su sve stvari gotovo usaglašene, a ostale su dvije stvari: način finansiranja i način odlučivanja. Mislim da ćemo vrlo brzo imati nacrt zakona. Te tri stvari bi, po ocjeni Brisela, bile dovoljne da Bosna i Hercegovina, bez obzira na političke tenzije, nesporazume, povećanu političku temperaturu, aplicira za članstvo. Mi smo, kao Savjet ministara, pokušali da igramo aktivnu ulogu sve dotle dok se ne izabere novi Savjet ministara. Vjerujemo da će se to brzo i desiti. Radimo u punom kapacitetu dok Savjet ministara ne bude izabran, držaćemo sjednice i u augustu, dakle, neće biti kolektivnih godišnjih odmora, vodićemo računa da imamo kvorum da bismo mogli održavati sjednice tokom augusta", kaže predsjedavajući Vijeća Nikola Špirić.

Da se ne tapka u mjestu

Na pitanje šta očekuje od buduće radne grupe za implementaciju odluke Sejdić-Finci jer prethodna nije obavila zadatak, odnosno, nije uspjela postići politički dogovor, Špirić kaže:
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - ilustracija

"Bila je jedna radna grupa koja je bila sastavljena od predstavnika Savjeta ministara, parlamentarnih stranaka i eksperata, i ona, nažalost, nije uspjela prije izbora da riješi taj problem. Mi smo dobili definitivni izvještaj da nisu uspjeli doći do dogovora, ali, nemamo razloga dalje da čekamo. Zadužili smo Ministarstvo pravde da pokuša formirati radnu grupu koja će doći do prijedloga teksta, jer tad je bila rasprava da li je to uža ili šira reforma Ustava. Reforma Ustava je ozbiljna stvar, ali treba implementirati presudu. Da se dođe do teksta odluke kojom se implementira presuda Sejdić-Finci, a ona zadire, naravno, u ustavnu materiju, ja mislim da je to moguće uraditi, ali nije zabranjeno da se govori o reformi Ustava, i koliko postoji konsenzusa, toliko da bude te reforme. Dakle, pokušavamo ponovo da dođemo do jednog usaglašenog teksta koji bi značio implementaciju presude. Ja bih volio da se ta radna grupa ne širi. Trebaju nam ljudi u radnoj grupi koji će nositi i političku volju, ali i imati smisla da shvate da ne treba kažnjavati Bosnu i Hercegovinu time što neko želi dublju, neko pliću reformu Ustava. Dajte da implementiramo presudu. To je ono što se traži od Bosne i Hercegovine. A kada bude konsenzusa za širom reformom Ustava, to nije zabranjeno da se radi svakodnevno."

Na pitanje koliko je realno očekivati aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i do kraja godine, kako to najavljuju neki političari, Špirić odgovara:

"Realno je kad završimo ove tri stvari. Zato Vijeće ministara pokušava da igra aktivnu ulogu. Tako nam je rečeno. Dakle, nema razloga da Zakon o popisu ne bude usvojen ako je usvojen u Predstavničkom domu. Zato je naš radni zaključak prema Domu naroda da učine sve da usvoje Zakon o popisu stanovništva, jer on ustvari treba svima u Bosni i Hercegovini. Mislim da je on bio opterećen – ne politikom, nego politikantstvom jer je došao u predizborno vrijeme, i presuda Sejdić-Finci i Zakon o popisu stanovništva. Zakon o državnoj pomoći je također jedan od uslova. Mislim da postoji radna grupa koja je blizu konsenzusa, barem takav izvještaj imam, i to bi bila sreća za ovu zemlju, za sve nas. Ostalo su otvorena pitanja, traže dnevni dijalog unutar Bosne i Hercegovine. Dakle, nije zabranjeno da se svaki dan sjedne i razgovara o svim otvorenim pitanjima. Ako sjedimo skrštenih ruku, nećemo ništa uraditi. Ovo je proaktivna uloga Savjeta ministara, a ja pozivam i sve druge učesnike da igraju proaktivnu ulogu, iako nam oni koji bi trebalo da biraju novi Savjet ministara govore da smo u tehničkom mandatu. Nigdje ne piše da je ovaj Savjet ministara u tehničkom mandatu, niti ima zakon koji to definiše. Dakle, ako smo u tehničkom mandatu, ne bismo mogli predlagati zakone Parlamentu, ali to činimo, jednostavno - da zemlja ne stoji i ne tapka u mjestu."

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG