Dostupni linkovi

Političari ne prijavljuju imovinu, kazni nema


Zemljište koje je bračni par Izetbegović kupio sa Ševkijom Okerićem udaljeno je nekoliko stotina metara od njihove kuće na Poljinama. (Foto: CIN)
Zemljište koje je bračni par Izetbegović kupio sa Ševkijom Okerićem udaljeno je nekoliko stotina metara od njihove kuće na Poljinama. (Foto: CIN)

Piše Marija Arnautović i CIN-a

Bakir Izetbegović, Nikola Špirić, Velimir Kunić, Fahrudin Radončić, Ivo Komšić i Esed Radeljaš nisu prijavili vrijedne nekretnine u imovinskim kartonima, piše Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva. Međutim, za to neće biti kažnjeni, jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda iz prethodne godine, te vrijednost imovine koja je skuplja od 2,5 hiljade eura. Dužni su prijaviti i ušteđevinu, iznos na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i dugovanja. Osim svoju, političari su dužni da u kartonima koje predaju CIK-u prijave i imovinu članova najuže porodice. Neki od bh. političara, nisu to učinili.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije prijavio zemljište u sarajevskom elitnom naselju Poljine, koje je plaćenu preko 120.000 eura. Kupili su ga on, njegova supruga Sebija i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić prije dvije godine.

Prema istraživanju CIN-a, on nije jedini kandidat na oktobarskim izborima koji nije bio iskren prilikom popunjavanja imovinskih obrazaca. Na uzorku od stotinu političara iz vladajućih i opozicionih stranaka novinari su ustanovili da je najmanje još njih šest prešutjelo svoju imovinu. Među njima je i aktuelni ministar finansija BiH Nikola Špirić, koji je u imovinskom kartonu izostavio navesti tri stana: u Novom Sadu, Beogradu i Beču.

„Zakonski okvir je takav da ne postoje precizirane procedure kako i šta prijavljivati, da li unositi vrijednost sve imovine, tako da neki ne unose vrijednost svojih nekretnina, primjerice, dok drugi uopšte ne prijavljuju neke svoje nekretnine koje su zaista vrijedne. Drugi problem zakonske regulative jeste da ne postoje nikakve sankcije za ljude koji prikrivaju svoju imovinu. Jedina sankcija za njih je sud javnosti, odnosno glasača“, kaže pomoćnik urednika u Centru za istraživačko novinarstvo Kenan Efendić.

Vikendica Zlatka Lagumdžije, Poljine kod Sarajeva, foto: CIN
Vikendica Zlatka Lagumdžije, Poljine kod Sarajeva, foto: CIN

Poređenjem imovinskih kartona iz 2010. i 2014. godine sa podacima iz zemljišno-knjižnih ureda u BiH evidentno je da svu imovinu nisu prijavili ni: Velimir Kunić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik Unije socijaldemokrata (USD) Ivo Komšić i Esed Radeljaš, član Bosanske stranke (BOSS). Međutim, za to neće biti kažnjeni, jer za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine u imovinskim kartonima nije predviđena sankcija.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da je ostavljeno na savjest političarima da li će prikazati sve što posjeduju, ali da ih ne mogu kazniti ako to ne urade.

„Postavlja se pitanje zbog čega se neko boji ili zbog čega izbjegava da objavi svoj stvarni imovinski karton. I mislim da nije toliko potrebno da se oni sankcionišu kao politički kandidati koliko bi poreske ili neke druge inspekcije trebale da vide da li imovina koju su stekli određeni političari za vrijeme svog mandata odgovara vrijednostima sredstava koja su stekli u protekle četiri godine, tj. da li su za njih plaćeni porezi i sve ostalo“, pojašnjava Eldin Karić iz organizacije ACAUNT.

Još jedan kandidat za državni parlament Zlatko Lagumdžija je u kartonima koje je popunjavao od 2002. godine navodio detaljne podatke o svojoj imovini i prihodima, ali je 2010. godine propustio prijaviti dio nekretnina ili njihovu stvarnu vrijednost i porijeklo. Tako nije prijavio stan u centru Sarajeva koji je njegova supruga Amina kupila u septembru 2006. godine za više od 70.000 eura. Također, u imovinskim kartonima imanje u sarajevskom naselju Poljine prikazuje kao nasljedstvo, iako ga je kupio zajedno sa puncem.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić je propustio u imovinskom kartonu navesti da je suvlasnik 5.400 metara kvadratnih zemljišta u Plavu u Crnoj Gori.

„To je sada posao za policijske inspektore, i čak mislim da tu dolazi do izražaja ona inicijativa, koja se pojavila u proteklom periodu, kojom se tražilo donošenje zakona o preispitivanju porijekla imovine. Mislim da bi se taj zakon trebao uskoro donijeti u BiH - da jednostavno političari koji obavljaju javne funkcije moraju dokumentovati koju su stekli za vrjeme svog mandata“, konstatuje Eldin Karić.

Ni ovogodišnji kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo Ivo Komšić i Esed Radeljaš još nisu predali imovinske kartone za ovu godinu. Međutim, uvidom u zemljišne knjige evidentno je da su u ranije dostavljenim imovinskim kartonima prešutjeli određenu imovinu - poslovne prostore i zemljišta.

Cijelu imovinu nije prijavio ni potpredsjednik SNSD-a i zastupnik u federalnom parlamentu BiH Velimir Kunić. On nije prijavio kuću sa dvorištem u rodnom Drvaru. Prema katastarskim dokumentima, ova nekretnina ima površinu od 199 metara kvadratnih, a Kunić tvrdi da je njena vrijednost nula, jer je u ratu potpuno devastirana.

Politika je najunosniji biznis u BiH, kažu građani Sarajeva, koje više ne iznenađuje ogromni imetak koji u zemlji siromašnih mogu steći samo političari:

Građani o imovini političara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG