Dostupni linkovi

Nikl poskupeo 400 odsto, obustavljena prodaja na londonskoj berzi


Kompanija za preradu nikla u ruskom arktičkom gradu Norilsk
Kompanija za preradu nikla u ruskom arktičkom gradu Norilsk

Cene sirovina su u utorak skočile, uključujući i naftu Brent zbog očekivanja da će Sjedinjene Države objaviti zvaničnu zabranu uvoza ruske nafte. Nikl je dostigao rekordnih iznad 100.000 dolara po toni, prenosi Rojters.

Londonska berza metala (LME) suspendovala je trgovanje niklom na svim mestima bar do kraja dana nakon što su cene skočile za skoro 400 odsto u odnosu kada je berza zatvorean u petak.

„Nikl se očigledno trguje u kriznom režimu“, kažu analitičari ING-a. „Tržišni parametri, iako podržavaju veće cene, ne opravdavaju ovo ludilo. Tržište se već dugo suočava sa strukturnim problemima,” dodaju oni.

Zlato je skočilo za više od 3 odsto da bi se vratilo iznad granice od 2.000 dolara po prvi put od avgusta 2020. dok su investitori tražili sigurno utočište, dok je paladijum poskupeo oko 3 približivši se maksimalnoj vrednosti u ponedeljak,

Nafta Brent je skočila u ponedeljak za više od 7 odsto, odnosno skor 130 dolara po barelu, blizu 14-godišnjeg maksimuma, dok su cene benzina u SAD dostigle rekordne vrednosti jer je mogućnost američkih sankcija protiv uvoza ruske nafte pojačala zabrinutost oko snabdevanja.

Rusija je najveći svetski izvoznik prirodnog gasa i drugi najveći izvoznik sirove nafte i naftnih derivata.

Ona obezbeđuje više od trećine evropske energije, a takođe je veliki proizvođač đubriva, pšenice, aluminijuma, nikla, paladijuma, platine i uglja.

Zapadne sankcije su odsekle Rusiju od međunarodne trgovine i finansijskih tržišta u meri koja nikada ranije nije bila nametnuta tako velikoj ekonomiji, dok su borbe na jugu Ukrajine u velikoj meri blokirale njen izvoz.

Sjedinjene Države su saopštile da će verovatno zabraniti uvoz ruske nafte i blisko sarađuju sa evropskim saveznicima po tom pitanju. Najava može doći u utorak ili sredu.

Naftna kompanija Shell prestala je da kupuje rusku naftu i saopštila je da će postepeno ukinuti svoje učešće u ruskim ugljovodonicima od nafte do prirodnog gasa, postajući jedna od prvih velikih zapadnih naftnih kompanija koja je u potpunosti napustila Rusiju.

Globalna tržišta gasa ostala su nestabilna nakon što su u ponedeljak dostigla rekordne vrednosti. Analitičari kažu da je embargo na izvoz ruskog gasa malo verovatan, ali je Rusija zapretila da će uzvratiti na sankcije Zapada zaustavljanjem protoka kroz gasovod Severni tok 1.

„Nemačka, s druge strane, i dalje nerado zabranjuje ruski izvoz energije, što bi tržišta mogla da pročitaju znak usporavanja na tržištima“, rekao je Kaušal Rameš, viši analitičar u Ristad Energy.

Ruski gas isporučen cevovodom Jamal-Evropa preko Poljske tekao je u utorak na zapad u Nemačku, a popunjenost gasovoda ka Slovačkoj preko Ukrajine ostala je na nedavno visokom nivou, pokazali su podaci operatera.

Najaktivniji fjučersi na pšenicu u Čikagu pali su sa 14-godišnjeg maksimuma u utorak, pauzirajući nakon niza od šest dnevnih dobitaka, dok se tržište borilo sa poremećajem ponude izazvanom ruskom invazijom na drugu izvoznicu žitarica Ukrajinu.

"Kombinirano, Rusija i Ukrajina predstavljaju 29 i 18 globalne trgovine pšenicom i kukuruzom, ponaosob. Tri faktora mogu dovesti do daljeg pritiska na poljoprivredne proizvode," kažu analitičari Bank of America Merrill Linch.

„Porast geopolitičkih tenzija, veći troškovi đubriva i rastuće cene dizela mogli bi da smanje količinu useva,” navode u Merrill Linchu.

XS
SM
MD
LG