Dostupni linkovi

EU planira da okončna zavisnost od ruskog gasa ‘znatno pre 2030’.


Ruski gasovod Jamal
Ruski gasovod Jamal

Evropska komisija objavila je u utorak planove da smanji zavisnost EU od ruskog gasa za dve trećine ove godine i prekine oslanjanje na ruske isporuke goriva „znatno pre 2030. godine“, prenosi Rojters.

Ona je saopštila da će to učiniti prelaskom na alternativna snabdevanja i bržim širenjem čiste energije u skladu sa planovima, za čije sprovođenje će u velikoj meri biti odgovorne nacionalne vlade.

EU će se fokusirati na to da blok postane nezavisniji do sledeće zime, što će biti prvi veliki izazov jer Evropa dobija skoro 40 odsto svog gasa iz Rusije, dok SAD proizvodi sopstveni prirodni gas.

EU duže od decenije ne može da rešava pogoršane političke odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog nedostatka fosilnih goriva ili visokih cena energenata koje ograničavaju njene političke opcije, podseća

Zbog invazije na Ukrajinu EU priprema snažniju energetsku politiku, ali još uvek nije zabranila uvoz ruskih energenata, čak i kada su neki američki lideri signalizirali spremnost zabrane uvoza nafte i gasa.

U nacrtu izjave, lideri EU se obavezuju da će diverzifikovati snabdevanje i rute, uključujući korišćenje LNG (tečnog prirodnog gasa) i razvoj biogasa i vodonika.

Cene energenata su mesecima visoke zbog malih zaliha, što povećava troškove, od računa za komunalne usluge do namirnica, dok je cena prirodnog gasa 10 puta veća nego na početku 2021.

Gas ipak nastavlja da teče glavnim gasovodima iz Rusije u Evropu, uključujući one koji prolaze kroz Ukrajinu, saopštavaju kompanije.

XS
SM
MD
LG