Dostupni linkovi

SAD zabranile uvoz ruske nafte


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) saopštio je u utorak, 8. marta da je zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata, što je značajan korak u pojačavanju međunarodnog pritiska na predsednika Vladimira Putina da zaustavi svoj razorni napad na Ukrajinu.

"Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa", rekao je Bajden. "To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i da će američki narod zadati još jedan snažan udarac Putinovoj ratnoj mašini," dodao je.

Sjedinjene Države nisu vodeći kupac ruske nafte, ali Bajden radi sa saveznicima u Evropi, koji su daleko više zavisni od ruske nafte, da izoluje rusku energetsku ekonomiju i Putina, prenosi Rojters.

"Rusija će možda nastaviti da vojno napreduje po užasnoj ceni, ali ovo je već jasno: Ukrajina nikada neće biti pobeda za Putina. Putin će možda moći da zauzme grad, ali nikada neće moći da zadrži zemlju," rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Britanija je najavila neposredno pre Bajdenove izjave da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine.

Odluka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji.

Izvoz energije zadržao je stabilan priliv gotovine u Rusiju uprkos ozbiljnim ograničenjima nametnutim njenom finansijskom sektoru.

SAD će djelovati sam, ali u bliskoj saradnji sa evropskim saveznicima, koji više zavise od ruskih energenata.

Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD ne uvozi ruski prirodni gas.

XS
SM
MD
LG