Dostupni linkovi

Ni Priština ni Beograd nemaju suverenitet na severu


Mitrovica - ilustracija
Mitrovica - ilustracija
I pored svih napora Prištine da pokuša da uspostavi red i zakon na severu, to već godinama ne uspeva.

Srpski predstavnici sa severa smatraju da je vlast u tom delu Kosova podeljena između Prištine, Beograda i misija KFOR-a i EULEX-a, dok su politički analitičari u Prištini ubeđeni da je taj deo u potpunosti pod uticajem srpskih paralelnih struktura.

Marko Jakšić, potpredsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu, kaže da trenutno na severu niko nema pravi suverenitet, dok je tamošnja vlast podeljena između Prištine, Beograda i misija EULEX-a i KFOR-a.

“Trenutno u prvoj meri niko pravi suverenitet nema, ni Priština ni Beograd ni u potpunosti EULEX. Ako bi to gledali procentima, ja bih rekao da što se tiče same vlasti, Beograd možda kontroliše negde sa 40 posto, Priština sa 20 posto, a ostalih 40 posto mislim da kontrolišu KFOR i EULEX”, kaže Jakšić.

Vlada Kosova je u saradnji sa međunarodnim organizacima pokušala putem strategija da integriše severni deo zemlje.

Agron Bajrami, politički analitičar i publicista iz Prištine, smatra da kosovske institucije nisu uopšte uspele da uspostave vlast na severu zemlje, te da je ovaj deo u potpunosti pod kontrolom srpskih paralelnih struktura.

“Država Kosova ne kontroliše ni jedan segment života na severu. A rezultat toga smo videli u izveštaju Vladine kancelarije kooridnatora za sever. Na 70 stranica je identifikovano da paralelne strukture u potpunosti kontrolišu sever, i ne samo u bezbednosnom, sudskom ili carinskom aspektu, već i u aspektu organizovanog kriminala, obrazovanja, zdravstva itd. Čak je i gradski saobraćaj pod kontrolom paralelnih struktura koje sponzoriše Srbija”, navodi Bajrami.

Nema nadležnost onaj ko bi trebalo

U ovogodišnjem izveštaju Međunarodne krizne grupe o severu Kosova, navodi se da Srbija delimično kontroliše ovaj deo.
Mitrovica u vreme poziva na bojkot izbora, decembar 2010.

Srbija godišnje ulaže 200 miliona evra na severu finansirajući obrazovanje, zdravstvo, opštinske administracije. Takva ulaganja pomažu život tamošnjih kosovskih Srba.

Jakšić o trenutnoj situaciji kaže da policiju i sudstvo u najvećoj meri kontroliše EULEX, dok Beograd finansira i kontroliše one sektore od kojih zavise životi građana.

“Beograd što se tiče same vlasti, Beograd kontroliše pre svega prosvetu, školstvo, penzije, socijalu, on kontroliše građansko pravo, razvodne parnice, dok krivično pravo kontroliše EULEX”, kaže on.

Bajrami međutim smatra da će podela vlasti po procentima na severu postojati sve dok Vlada Kosova u tom delu ne uspostavi vlast i suverenitet.

“Malo je važno ko kontroliše sever. Važnije je da taj deo ne kontroliše onaj ko bi trebalo da ga kontroliše, onaj koji ima legalan suverenitet. Taj deo treba da bude deo teritorije Kosova i da kao takav funkcioniše”, kaže Bajrami.

Vlast na severu Kosova i dalje ostaje nerešeno pitanje. Dok Srbi u tom delu smatraju da su deo Srbije, oni drugi veruju da se nalaze unutar granica Kosova, iako to do sada u praksi nije bilo očigledno.
XS
SM
MD
LG