Dostupni linkovi

Rekordna nezaposlenost u evrozoni


Indikator ekonomskog raspoloženja i poverenja na najvišoj stopi od 2000. godine (ilustracija)
Indikator ekonomskog raspoloženja i poverenja na najvišoj stopi od 2000. godine (ilustracija)

Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja evrozone u novembru je pala na 8,7 odsto, što je najniži nivo u poslednjih devet godina, od januara 2009. godine. Istovremeno, beleži i najveći rast u poslednjoj deceniji od 2,4 procenta za 2017, što na početku godine nisu očekivali ni najveći optimisti.

Agencija EU za statistiku Evrostat saopštila je da je stopa nezaposlenosti u novembru bila 8,7 odsto, dok je u prethodnom mesecu iznosila 8,8 odsto.

Nezaposlenost kontinuirano opada otkako je dostigla vrhunac od 12,1 procenta u 2013. godini kada se strahovalo da bi evrozona mogla čak i da se raspadne.

U Nemačkoj je sada bez posla samo 3,6 odsto građana, u Francuskoj 9,3, u Italiji 11, u Španiji 16,7. U Grčkoj je nezaposlenost i dalje visoka – 20,5 procenata, ali je ipak opala u odnosu na novembar 2016. kada je dostigla 23,2 odsto.

Sveukupno, stopa nezaposlenosti je opala za 1,1 odsto u odnosu na 2016. godinu s obzirom da se evrozona od 2009. godine oporavljala od duboke recesije posle globalne finansijske krize.

Evrostat navodi da je u novembru 107.000 ljudi napustilo registar nezaposlenih, što je smanjilo ukupan broj nezaposlenih na 14,26 miliona.

I u Velikoj Britaniji je broj građana bez posla pao na 4,2 procenta, što je najniže od 1975.

Međutim, ekonomski rast u evrozoni je viši nego u Ujedinjenom Kraljevstvu – u poslednjem kvartalu prošle godine 0,6 naspram 0,4 odsto – s ozbirom na negativne posledice Bregzita na potrošnju i investicije u ovoj ostrvskoj zemlji.

Italija na iskušenjima

I u Italiji je nezaposlenost pala na najniži nivo od 2012. Međutim, još uvek je veliki broj mladih bez zaposlenja - 32,7 procenata - iako je ta stopa niža nego ranije.

Vladajuća Demokratska partija, predvođena bivšim premijerom Mateom Rencijem, nastoji da se odupre nastojanjima umerene desnice kao i populističkog pokreta Pet zvezda da na izborima 4. marta dođu na vlast.

"Podaci sa tržišta rada su pozitivni i pokazuju da reforme daju rezultate. Međutim, nezaposlenost je i dalje visoka", kaže Lorenco Kodonjo, osnivač i glavni ekonomista LC Macro Advisors.

"Još nema rasprostranjenog osećanja među građanima o ekonomskom napretku. U pojedinim segmentima situacija je poztivina za Demokratsku partiju i vladu, ali kampanja se vodi na iracionalnom i protestnom raspoloženju", dodaje Kodonjo.

Nezaposlenost, ipak, i dalje visoka: Fizički radnici na ulicama Praga čekaju poslodavca
Nezaposlenost, ipak, i dalje visoka: Fizički radnici na ulicama Praga čekaju poslodavca

Snažan rast nemačke privrede

Nemačka sa niskom nezaposlenošću i privrednim rastom, koji se procenjuje na 2,2 odsto u 2017 godini, i dalje ostaje pokretačka mašina evrozone sa trećinom njenog bruto društvenog proizvoda. U novembru je zabeležen rast industrijske proizvodnje od 3,4 procenta, najveći od septembra 2009.

To se sve pozitivno odražava na sveukupno stanje u evrozoni u kojoj je indikator ekonomskog raspoloženja i poverenja dostigao 116 poena – što je najviša stopa od oktobra 2000.

Međutim, pojedini analitičari upozoravju da se ne treba uljuljkivati te da bi se pobeda populističkih partija u Italiji mogla negativno odraziti na oporavak evropske privrede.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG