Dostupni linkovi

Nezaposlenost - glavna mora mladih Balkana


BiH, Srbija i Crna Gora dijele nezahvalnu titulu zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Nezaposlenost, problem je koji dijele mladi ljudi u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Ove zemlje ujedno dijele i nezahvalnu titulu zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi. BiH je prema rang listi Trading Economics - a, koji mjeri ekonomske parametre u cijelom svijetu, zauzela neslavno četvrto mjesto nakon Džibutija, Konga i Kenije. Među njima je najviše mladih, čije zaposlenje, kako vjeruju, najviše zavisi od stranačkih ili porodičnih veza. Mišljenje mladih Banjalučana prenosi Gojko Veselinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Slična je percepcija i mladih u Srbiji. U Novom Pazaru, koji važi za grad mladih da se zaposlite u struci, vjeruju morate imati vezu. S njima razgovarala Amela Bajrović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00
Direktan link

U Crnoj Gori nezaposlenost mladih do 29 godina iznosi 41 %. Kako se nose s tim, rekli su Leli Šćepanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Međunarodni dan mladih BiH je dočekala bez 80 hiljada mladih koliko je u posljednje dvije godine otišlo kako bi drugdje gradilo život, upozorava Institut za razvoj mladih KULT. Politika za njihovo zadržavanje nema, baš kao ni strategija, te implementacije Zakona o mladima. Besperspektivnost, praćena trajnim napuštanjem zemlje, ali I manjkom prilika trebali su odavno biti alarm za bh vlasti, upozorava glasnogovornica KULT-a Amela Sačić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

A krovna organizacija mladih Srbije povodom Međunarodnog dana mladih, predstavila je Alternativni izvještaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji, nakon čega je održana i diskusija.Izvještaj je obuhvatio rezultate istraživanja sprovedenog u periodu od maja do jula 2017. godine koje je realizovano u okviru projekta Glas mladih u demokratskim procesima. Branka Trivić prenosi glavne nalaze ovog istraživanja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
Direktan link

Zbog diskriminacije i lošeg socijalnog statusa, veliki broj djece romske nacionalnosti i dalje je isljučen iz sistema obrazovanja. Kako bi se ta situacija bar djelomično promijenila, u Vitezu se provodi projekt "Uz knjigu i obrazovanje popravimo naše životno stanje". Radionice dva puta sedmično pohađaju djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali i mališani kojima roditelji ne mogu priuštiti odlazak u školu, javlja Marija Augustinović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
Direktan link

I dok jednima obrazovanje nije dostupno, drugi su uspjeli da se svojim znanjem dokažu u svjetskim razmjerama. Fadil Umihanić, Ensara Delić i Dženita Mujkanović bili su treća najbolja ekipa iz Europe na takmičenju World Scholar's Cup čije je međunarodno natjecanje održano u Vijetnamu. World Scholar's Cup je prestižno svjetsko takmičenje koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se natječu u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktualnosti u svijetu danas. Priču donosi Maja Nikolić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Priča Goraždanke Irme Gušo Smajlhodžić potvrđuje da u svakom čovjeku postoji talenat, samo je pitanje trenutka kada će ga otkriti i iskoristiti. Samo deset dana prije prijemnog ispita Irma je odlučila da upiše Akademiju likovnih umjetnosti. Da tako nije postupila prijatelji i sugrađani ove akademske umjetnice danas bi bili uskraćeni za predivne slike i portrete kojima Irma udahnjuje dušu i čini ih živim i na platnu, a koje nam prenosi Alen Bajramović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG