Dostupni linkovi

Nevidljivi Albanci u predizbornoj Srbiji


Skup Albanaca u Bujanovcu na Dan albanske zastave, novembar 2011.
Skup Albanaca u Bujanovcu na Dan albanske zastave, novembar 2011.
Politički turbulentno i veoma delikatno područje juga Srbije u kome živi skoncentrisana albanska manjina nedovoljno je vidljiva u predizbornoj Srbiji. Na te glasače kao da niko ne računa. Iako je njihov izborni potencijal na nivou Republike mali, kako se procenjuje tek eventualno jedan do dva mandata, njihova politička težina je velika. To se izgleda shvata samo kad planu međuetnički sukobi. Prošle nedelje tamo su otišli visoki strani diplomati iz Amerike, EU i OEBS-a sa apelom da se izađe na izbore.

Među Albancima na Jugu Srbije postoje dva politička bloka. Jedan koji poziva da se izađe na izbore i drugi koji je za apstinenciju, osim na lokalu.

Riza Halimi, jedini Albanac narodni poslanik sa juga Srbije pripada bloku od četiri partije koja izlazi na izbore i koji je nedavno pozvao svoje pritalice da glasaju za predsedničkog kandidata Muftiju Zukorlića, ilustruje jednim primerom kakav je tretman albanske manjine.

“Sećam se situacije kad je predsednik države posetio po brdima iznad Preševa i Bujanovca pripadnike vojske i policije, a ne svrati ni na pet minuta da porazgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava ove dve opštine, onda to, samo po sebi, govori o odnosu dosadašnjih vlada prema ovom području i prema Albancima u Preševskoj dolini”, kaže Halimi i dalje objašnjava da je sa stanovišta albanske manjine svejedno ko će odneti pobedu - naprednjaci ili demokratski blok.

“Za mene su oni politički skoro na istim pozicijama. Videćemo, ako bilo koja opcija ponudi neki ozbiljniji projekat za rešavanje dugo nagomilanih porblema, veoma osetljivih, teških problema na ovom području, naravno da smo spremni na saradnju. Zato i učestvujemo na izborima. Ostaje da vidimo nakon izbora da li će biti takve spremnosti. Još su roviti odnosi sa Albancima. Do sada nisam nikada, ja kao poslanik, imao ponudu od parlamentarne većine da im se priključim”, kaže Halimi.

Od Beograda više brine međunarodna zajednica

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i prvi čovek Demokratske partije Albanaca za koju poznavaoci tvrde da je okrenuta više Prištini nego Beogradu i koja insistira na volji Albanaca, iskazanoj na refenedumu, da se u slučaju promene granica jug Srbije pripoji Kosovu, pozvao je svoje sledbenike da se uzdrže od glasanja za republički parlament i za predsednika Srbije. Kaže da većinske partije u Srbiji nikada na Albance nisu računali, nikada nisu dobili ponudu za neku od koalicija.
Opština Preševo - ilustracija
Opština Preševo - ilustracija

“Nikada nije bilo takve ponude, od početka višepartijskog sistema do danas”, kaže Mustafa i objašnjava da postoje dva razloga zašto poziva na neučestvovanje u izborima.

“U poslednjih 12 godina ništa nije rešeno po pitanju Albanaca u Preševskoj dolini. Drugo, najveći razlog je to što Srbija proglašava izbore na teritoriji Kosova”, istakao je Mustafa.

Bivši direktor i glavni urednik Vranjskih novina Vukašin Obradović kaže da su Albanci sa juga Srbije prepušteni sebi, da o njima više brine međunarodna zajednica nego Beograd.

“Beograd se ni ne trudi da Albance ubaci u politički sistem Srbije, čak i povremeno podstiče nekim nerazumnim merama ne bi li iskazali radikalne stavove, jer po tom, za mene primitivnom, ali očito važećem političkom odnosu, guranje Albanaca da pokažu privrženost Kosovu je poen za Srbiju i u tim domenima se i vodi srpska politika”, kaže Obradović.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik, šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer pozvali su krajem prošle nedelje u Bujanovcu Albance na jugu Srbije da glasaju na parlamentarnim izborima 6. maja. Zašto je prva diplomatska liga odlučila da ovaj apel uputi baš sa juga Srbije? Vukašin Obradović smatra da taj apel pokazuje kontinuitet politike međunaordne zajednice prema jugu Srbije koji ona smatra sastavnim delom Srbije. Ona je htela da na taj način pošalje jasnu poruku i Srbiji i Kosovu da nema podele Kosova, nema ništa o špekulacijama o razmeni severa Kosova za jug Srbije.
XS
SM
MD
LG