Dostupni linkovi

Netanjahu podelio svoja tri ministarska portfelja


Benjamin Netanjahu, arhivska fotografija
Benjamin Netanjahu, arhivska fotografija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas postavljenje novih ministara za resore kojih je morao da se odrekne zbog optužbi za korupciju.

On je imenovao Cahija Hanegbija za ministra poljoprivrede. Hanegbi predvodi i ministarstvo za regionalnu saradnju.

Ofir Akunis će biti novi ministar za socijalna pitanja i nastaviti dosadašnju ulogu kao ministar tehnologije.

Cipi Hatoveli će biti ministarka zadužena za dijasporu i ostaće zamenica ministra spoljnih poslova.

Izraelski zakon zabranjuje da osoba koja je optužena bude i dalje ministar, ali se to pravilo ne odnosi na premijera.

Netanjahu je krajem novembra optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, zbog čega je napustio svoje ministarske funkcije ali je ostao na čelu vlade, podseća Frans pres.

Svi danas imenovani ministri su članovi Netanjahuove desničarske partije Likud. U saopštenju premijerovog kabineta nije navedeno kada će oni preuzeti svoje nove dužnosti.

Vrhovni sud je presudio protiv novih imenovanja u januaru zbog sumnji na korupciju protiv Davida Bitana koji je nominovan za ministra poljoprivrede. Policija je preporučila da se Bitan optuži za mito, prevaru i pranje novca.

U Izraelu će se održati treći izbori za manje od godinu dana 2. marta nakon što Netanjahu i njegov rival lider saveza partija centra Plavo i belo Beni Ganc nisu uspeli da obrazuju vladu nakon izbora u aprilu i septembru prošle godine.

Netanjahu je početkom januara zatražio da dobije imuntet od sudskog gonjenja do kraja izbora. On računa da će ga pobeda zaštiti od sudjenja.

Opozicione partije predvođene levičarima i Gancom su ubedile poslanike i pravnog savetnika izraelskog parlamenta da se oformi komitet koji bi pre izbora razmotrio Netanjahuov zahtev.

Oni moraju da se sastanu 28.januara da odluče da li da obrazuju taj komitet. Komiteta sada nema jer je parlament prelazan.

Netanjahu trenutno nema podršku većine poslanika i to bi moglo da ubrza sudski proces protiv njega. On tvrdi da je nevin i da je žrtva "lova na veštice", javnosti, medija i tužioca.

XS
SM
MD
LG